Три века ужичке цркве Светог Марка
10/05/2021

Три века ужичке цркве Светог Марка

У присуству Његовог Преосвештенствa Владикe Жичког Г. Јустина, ужичког свештенства, представника Града Ужица, бројних званица и верника обележен је велики јубилеј, 300 година Цркве Светог Марка.

Обраћајући се присутнима, Преосвештени Владика је истакао да нешто што траје тако дуго заиста и вреди, нагласивши духовни значај овог храма и веру људи који су га градили, обнављали и чували, јер како је рекао да није било те вере, труда и залагања, храм сигурно не би опстао.

“Дочекали смо овај велики јубилеј, ова црква је сведок да постојимо 300 година у континуитету у овом граду и на овим просторима. Велика је радост данас у душама свих верника нашега града, а нарочито због тога што Свету литургију служи наш преосвећени Владика Јустин, истакао је намесник ужички протојереј-ставрофор Милош Босић.

По речима Драгољуба Стојадиновића заменика градоначелника, овај јубилеј је велики празник за Ужице.

“Црква Светог Марка која зрачи својом скромношћу, већ три века сабира ужички народ како у најтежим временима ропства тако и данас и представља једно од обележја нашег града. Ужичани су у више наврата обнављали ову цркву и тако обнављали и уздизали и себе. Данас можемо бити нарочито поносни јер у години када обележавамо три века ове цркве почело је и богуслужење у новом Храму у Крчагову, изграђеном после 177 година”.

Поводом јубилеја, представљен је Летопис Старе цркве Светог апостола и јеванђелисте Марка, који је приредио и написао старешина Цркве, протојереј-ставрофор Милић Драговић. Ово је била и прилика да се уруче награде ауторима најбољих радова на ликовном и литерарном конкурсу организованом за средњошколце поводом јубилеја.