Традиционални пријем за ужичке привреднике у Градској кући
26/12/2019

Традиционални пријем за ужичке привреднике у Градској кући

Данас је у Градској кући уприличен традиционални новогодишњи пријем за ужичке привреднике. Градоначелник Ужица Тихомир Петковић је овом приликом истакао да привреда Ужица последњих деценија успева да опстане и оствари добре резултате, захваљујући пре свега способним људима, који су пратили кретања на тржишту и у складу са њима креаирали пословну политику својих фирми.

“За разлику од неких других средина у Србији, имали смо срећу да су велики привредни субјекти на подручју наше општине успели да се прилагоде тржишној економији, а неки од њих сврстају у ред највећих извозника у земљи. При том је у последње две деценије основан значајан број малих и средњих предузећа, међу којима има оних који извозе готово целокупну производњу и заузимају високе позиције на листама најуспешнијих у земљи.”-навео је Петковић.

Обраћајући се ужичким привредницима градоначелник је рекао: “Сви ви сте дали значајан допринос смањењу незапослености и побољшању животног стандарда наших суграђана. Да ли је све то довољно да будемо задовољни? Наравно да није. Далеко смо још увек од развијених земаља по многим параметрима, али оне морају да нам буду узор када је реч о уређењу државе и стварању повољног привредног амбијента.”

Градоначелник је истакао да охрабрује чињеница да је последњих неколико година дошло до значајног побољшања саобраћајне инфраструктуре у читавој Србији, те да је ауто-пут стигао до Прељине: “Пре само пар година био је то сан на коме су ужички привредници деценијама инсистирали као предуслову за повећање привредне активности, а сада је то реалност. Почела је изградња деонице ауто-пута до Пожеге, а у току је израда пројектне документације за ауто-пут од Пожеге до Котромана,  који ће повезати наш регион са Босном и Херцеговином и учинити далеко бржим проток људи и робе.”

Градоначелник је напоменуо и да се тренутно ради и пројектна документација за реконструкцију пруге на релацији Ваљево – Врбница, као део активности на реконструкцији дела пруге Београд – Бар до границе са Црном Гором.

“Држава Србија се труди да изменама законске регулативе подстакне раст привреде, јер без тога нема реално ни већих плата, ни бољег живота”, навео је Петковић и додао:

“Изградња прве зелене ндустријске зоне на Белој Земљи, на којој тренутно, према расположивим подацима послује око 50 привредних субјеката, од којих је десет-ак њих стекло реноме озбиљних компанија, представљаће нашу подршку њиховом даљем развоју, проширењу капацитета, као и отварању нових фирми. Уверен сам да ће формирање ове зоне допринети бржем решавању инфраструктурних проблема везаних за отпадне воде и снабдевање струјом.”

Истакавши да је локална самоуправа је свима вама на располагању као спона са ресорним министарствима и државним институцијама како би се конкретни проблеми брже и једноставније решавали, градоначелник је позвао привреднике да дају своје предлоге, идеје и сугестије у циљу заједничког ангажовања и посвећености развоју Ужица.

“Међу нама има изузетно образованих, креативних и предузимљивих људи, као што их је увек било у Ужицу. Време је да се окупимо око најбољих идеја, искористимо све расположиве потенцијале и реално сагледамо шта је то што свако од нас на свом радном месту може да учини за опште добро наших грађана.”-навео је градоначелник Петковић на крају свог обраћања.