Све вредности кањона реке Ђетиње обједињене интернет платформом
01/06/2021

Све вредности кањона реке Ђетиње обједињене интернет платформом

Бициклистичком вожњом кроз кањон реке Ђетиње обелележена је Европска зелена недеља, коју Регионална развојна агенција Златибор заједно са 9 партнера из 6 земаља обележава и у оквиру пројекта “Тематик” (Туризам заснован на иновацијским капацитетима).

По речима Мирослава Ивановића вишег саветника за туризам и одрживи развој РРА Златибор и менаџера пројекта “Тематик”, овај пројекат се тиче културног туризма и побољшања услова за његов развој.

“Регионална развоја агенција Златибор препознала је кањон реке Ђетиње као заштићено подручје које обилује културним наслеђем из разних периода. Пилот активност коју ће РРА Златибор реализовати кроз овај пројекат јесте изградња платформе која ће у себи садржати цело подручје које је под заштитом укључујући све његове природне и културне вредности. Пројекат ће трајати до септембра 2022. године што значи да имамо довољно времена да заједно са партнерима са локала, Туристичким организацијама, агенцијама, удружењима направимо једну платформу која ће бити доступна целом свету. Платформа ће садржати информације о заштићеном подручју, флори и фауни која се може наћи у кањону Ђетиње, списак споменичког наслеђа и свих природних реткости”.

Платформа чији ће власник бити РРА Златибор биће посредством интернета доступна свима, а садржаће и посебан одељак који се односи на активности које су доступне туристима. Ту ће добити информације о садржајима попут вожње кајацима или бициклима или о организованом пецању.

И бициклистичка вожња клисуром Ђетиње од Старе хидроцентрале до локалитета Стапарска бања део је активности у оквиру овог пројекта и Европске зелене недеље којима се промовишу здрави стилови живота, боравак у природном заштићеном подручју и смањење загађења животне средине.

Како су истакли учесници вожње стаза је нарочито занимљива за рекреативце јер је уређена 6 км до Стапарске бање и њом се може изаћи до Врутака макадамским путем, који је погодан за маунтин бајк бицикле и за људе који воле вожњу ван уређених стаза. Ту су наравно и остали локалитети вредни пажње попут Велике бране, Стапарске бање, ускоро и Неолитског насеља али и предели од Стапарске бање ка Врутцима.