Србо Стаменковић добио улицу и мурал
27/04/2019

Србо Стаменковић добио улицу и мурал

У Ужицу је данас отворена улица која носи име Србољуб Срба Стаменковића. У присуству великог броја грађана, чланова породице и пријатеља у улици је откривен и мурал посвећен легенди српског и иностраног фудбала.

Србов син Небојша добио је на поклон дрес ФК Слобода од градоначелника Ужица Тихомира Петковића

„Сигурно је много догађаја и примера који би описали Србову љубав према Ужицу. Од свих путева који су били овенчани славом и новцем, он је увек бирао онај који води ка Ужицу. Ја сам поносан на свог оца и захвалан што су Ужичани препознали његову љубав и на овај начин му узвратили“, рекао је Србов син Небојша Стаменковић.

„Србо је у својих кратких 40 година са толико пријатеља, утакмица, победа и дриблинга имао толико тренутака којима се уписао у вечност. Ако сада ово негде горе слуша, част ми је да му поручим: „Мајсторе, ово је од твог Ужица за тебе““, рекао је градоначелник Ужица Тихомир Петковић.

Пре званичног дела отварања улице, у Градској кући је одржана свечаност „Србо и ми“ – петнаест аутентичних, личних и емотивних прича од петнаест појединаца из Србовог живота. Церемонији су присуствовале и фудбалске легенде Драган Џајић, Милован Рајевац, Милован Ђорић…

Подсетимо, Србољуб Србо Стаменковић, рођени Ужичанин, играо је за Црвену звезду од 1975. до 1981. године. Забележио је 58 званичних утакмица уз 18 постигнутих голова и учествовао у освајању три шампионске титуле (1977, 1980. и 1981. године). Одиграо је 24 меча у шампионату и девет пута се уписао у стрелце. У Америци је играо мали фудбал, у Мемфису, Балтимору и Сан Хозеу, и по томе се прославио. Сматра се најбољим играчем америчке лиге малог фудбала свих времена. Постхумно је уврштен у Америчку кућу славних малог фудбала 2011. године.

Србо је преминуо у 40. години живота после једне несреће, када је након пада доживео тешку повреду главе.

Извор: Курир/Град Ужице