Седница Извршног одбора НАЛЕД-а у Ужицу
30/05/2019

Седница Извршног одбора НАЛЕД-а у Ужицу

Извршни одбор Националне алијансе за локални економски развој (НАЛЕД) одржао је данас седницу у Ужицу.

Градоначелник Ужица Тихомир Петковић је овим поводом истакао да је Град Ужице једна од првих локалних самоуправа која се укључила у НАЛЕД и има члана у Извршном одбору, што Ужице сврстава у једног од оснивача ове Алијансе.

“Неколико је ствари око којих смо заједнички ангажовани. Од ове године ћемо бити у програму сертификације општина и градова са добрим пословним окружењем који НАЛЕД спроводи и у земљама региона, али и у програму Уметност Србије. На нашу иницијативу тема данашњег састанка ће бити и измена прописа како бисмо могли да у легалне оквире ставимо све учеснике јавног превоза”, навео је Петковић.

Председник Извршног одбора НАЛЕД-а Дејан Ђокић је овом приликом истакао да је “Ужице у протеклом периоду, од како је члан Алијансе, дало пуно креативних идеја, а једна од таквих ствари која ће бити тема данашњег састанка је сузбијање сиве економије, односно инспекцијски надзор над локалним превозом.”

Председник Извршног одбора НАЛЕД-а Дејан Ђокић

“Теме ће бити и повезивање привреде и локалне самоуправе, као и како обезбедити пословно окружење по мери привреде и дефинисање даљих корака везаних за Сиву књигу, односно за смернице које треба урадити као препоруке привреде ка држави”- навео је Ђокић.

Виолета Јовановић, извршни директор НАЛЕД-а, је навела да се “Извршни одбор као програмско тело НАЛЕД-а специфично бави са две теме, од којих је једна локални амбијент за пословање што нам је посебно важно у Ужицу које препознајемо као средину у којој је изникло и послује доста домаћих фирми, које су врло здраве и конкурентне и желимо да помогнемо да се сви сервиси који прате подршку домаћој привреди константно унапређују, јер је то најбоља препорука за нове инвестиције. Друга тема су процедуре које се односе и на локалну самоуправу и на Републику и на томе систематично радимо кроз нашу Сиву књигу.”

Ужице се укључило и у иницијативу Уметност Србије која промовише легат ужичког сликара Михаила Миловановића:  “Уз Ужице ову иницијативу подржавају, Сомбор, Пожаревац, Шид и ове године ћемо кроз различите активности НАЛЕД-а промовисати  ову иницијативу, јер сматрамо да је културно наслеђе и уметност важан стуб локалног развоја, а на примеру Ужица то хоћемо и да покажемо”, навела је Јовановићева.