Први пут "Стање ствари " Уроша Ђурића у Ужицу
10/06/2021

Први пут “Стање ствари ” Уроша Ђурића у Ужицу

У галерији Рефлектор у Крчагову у суботу 19. јуна у 13 часова биће отворена изложба слика Уроша Ђурића “Стање ствари”.

Брижит Хук у својој критици пише, да када Урош Ђурић слика, он то ради са охрабрујућом свешћу концептуалног уметника.

„Ђурић меша стилове и концепте и негује ироничан жанр истинског интелектуалца чији успех потиче из његове – понекад трауматичне повезаности са мањинама с једне стране и његовој припадности елити са друге стране. Када Урош Ђурић уђе у такси у Београду, поздрављају га као поп звезду. Између осталог, пензионисани панкер ужива у гламурозном имиџу чија фасцинација превазилази уметничку сцену српског главног града.“

У 1994. глумац, издавач андерграунд стрипова, графички дизајнер, ДЈ у клубу познатом као Рупа, уредник важних радио емисија на Б92, објавио је Манифест аутономизма заједно са Стеваном Маркушем и тиме утврдио “лични принцип” као главну мотивацију за стварање уметности на ободу друштва у којем су банкари, политичари, криминалци и ратни злочинци сматрани херојима. “Најважнији критеријум за улазак у њихов клуб” присећа се Ђурић, “био је да им се придружиш у њиховој игри”.

Рођен 1964. у Београду. Студирао Историју уметности на Филозофском факултету и Сликарство на Факултету ликовних уметности у Београду. Дипломирао 1992. и магистрирао 1998. на сликарском одсеку ФЛУ. Током каријере излагао на преко 250 изложби у водећим домаћим и светским изложбеним просторима. Радови му се налазе у многим значајним колекцијама попут бечких музеја Албертина и Лудвиг, колекције Маисон Роуге, ЕВН, Теленор, Зептер, као и Музеја града и Музеја савремене уметности у Београду.

Изложба ће бити отворена у суботу 19. јуна у 13 часова уз поштовање свих епидемиолошких мера. Изложба се може посетити на заказивање дан раније на е маил адресу galleryreflektor@gmail.com од понедељка 21. јуна до 15. јула у периоду од 15 до 20 часова сваким радним даном.