Помоћник министра пољопривреде у Ужицу представио нове програме
26/04/2021

Помоћник министра пољопривреде у Ужицу представио нове програме

Два нова пројекта намењена развоју пољопривредне производње представио је у Ужицу помоћник министра пољопривреде Александар Богићевић. О пројекту “50-40-10” и новом правилнику за сеоску комуналну инфраструктуру разговарао је са градоначелницом Ужица др Јеленом Раковић Радивојевић  и њеним сарадницима. Састанку су присуствовали и представници Пољопривредне стручне саветодавне службе Ужице.

„Унапређење услова за рурални развој и развој пољопривредне производње јесу циљеви којима се град Ужице води већ неколико година уназад, о чему сведочи више од 140 милиона динара издвојених из буџета Града у ту сврху. Ове године отишли смо и корак напред, па је поред увећања буџета за 5 милиона динара позив пољопривредницима за субвенције расписан месец и по дана раније“, истакла је после састанка градоначелница Ужица др Јелена Раковић Радивојевић, уз позив пољопривредним произвођачима да се пријаве на актуелне градске конкурсе који су у току.

По њеним речима током овог састанка размотрене су даље активности и модели за унапређење сарадње са Министарством пољопривреде и Пољопривредном стручном саветодавном службом Ужице, иако је та сарадња и до сада била на високом нивоу праћена и финансијском подршком Града.

“Све оно што Град Ужице ради на руралном развоју и развоју пољопривредне производње веома је похвално и може послужити као пример и другим локалним самоуправама”, каже Александар Богићевић помоћник министра пољопривреде.

“Због тога се посебно радујемо што смо у Ужице дошли са вестима о два нова пројекта. Први је пројекат  Министарства пољопривреде и Светске банке “50-40-10″ где смо се договорили да град Ужице, Одељење за пољопривреду и Пољопривредна стручна служба раде на едукацији и информисаности произвођача како би они лакше аплицирали. Реч је о пројекту где ће корисници моћи да добију бесповратна средства у износу до 50 одсто од укупне вредности инвестиције, 40 одсто финансираће се из кредита код банака које су учеснице пројекта, а свега 10 одсто сопственог новца произвођачи ће дати у старту као сопствено учешће. Минимална инвестиција је 20 хиљада евра, а максимална 50 хиљада евра.”

Помоћник министра пољопривреде је најавио и нови Правилник за комуналну сеоску инфраструктуру:

“Ове године ће бити расписан конкурс за комуналну инфраструктуру по селима намењен локалним самоупоравама, где ће моћи да конкуришу за изградњу локалних и атарских путева. Сигурни смо на основу онога што су до сада урадили да ће Град Ужице и овај конкурс дочекати спремно, како би смо и на овај начин показали да заиста желимо да пољопривредни произвођачи имају што боље услове за живот и рад на селу”, закључио је Богићевић.