Почео први Међународни филмски фестивал посвећен Стојану Стиву Тешићу
12/12/2017

Почео први Међународни филмски фестивал посвећен Стојану Стиву Тешићу

Синоћ је у Народном позоришту у Ужицу свечано отворен први Међународни филмски фестивал дугометражног играног филма Стојан Стив Тешић. Ужичка публика је имала прилику да након отварања погледа филмско остварење “Braking Away” за чији сценарио је Стојан Стив Тешић добио Оскара.

Том приликом додељена је и награда господину Пуриши Ђорђевићу за животно дело, једна од две које ће бити додељене на овогодишњем Фестивалу, друга је намењена за најбољи филм фестивала.

Стојан Стив Тешић ( 1942.-1996.) српски писац и сценариста рођен је у Ужицу, али се са породицом преселио у Америку када је имао 14 година. Са мајком и сестром придружио се оцу који је пред крај Другог светског рата емигрирао у Америку. Студирао је на Универзитету у Индијани, а магистрирао на Универзитету Колумбија.

1981. награђен је Оскаром за најбољи оригинални сценарио за филм Breaking Away у конкуренцији великих филмских имена ко што су Боб Фос, Вуди Ален….Тешићевих првих шест драма на сцену је поставио чувени њујоршки „The American Place Theatre” , а многе његове драме игране су на Бродвеју. Добитник је бројних престижних награда за књижевно и филмско стваралаштво. Централно место Тешићеве поетике је бављење највећим митом савременог света, америчким сном, из угла дошљака из Србије.

 

Градоначелник Ужица Тихомир Петковић је отворио Фестивал речима:

“Оно што се може закључити из биографије Стива Тешића, али и по сентименталној нити која Ужичане веже за свог јединог добитника „Оскара“ Америчке академије за филм, то је да књижевни великан никада није потпуно и заувек напустио наш град. О Ужицу је Тешић мислио и говорио, Ужице је задужио, а откривањем спомен плоче 2012. године у улици његовог детињства, у тадашњој Престолонаследниковој, а данас Видовданској улици и тиме што је пролаз код ужичког биоскопа понео његово име наш град је направио прве кораке у жељи да младе генерације упозна са именом и делом човека коме је писање увек било најважније и који нам је, према оценама многих, оставио драме које су прави уметнички комади са филозофијом.”

“У ужичком позоришту одржан је симпозијум о Стиву Тешићу, а ужички ансамбл је пре неколико година извео његов комад „Уметност и доколица“. Ужичанин Зоран Јеремић написао је књигу „Стојан Стив Тешић – живот и три драме“, једино целовито дело о Оскаровцу које је до данас објављено у Србији. У годинама највеће славе враћао се у Србију и у град свог детињства, посећивао рођаке, обилазио градску плажи, Стари град… Старији Ужичани памте да је светску премијеру његов филм „Четири пријатеља“, који је у највећој мери аутобиографски, имао у Ужицу. У свом последњем писму пријатељу из Ужица Милану Поповићу, из Њујорка, је написао: „Не знам о чему се ради, али мелодија нашег језика и даље одзвања у мојој глави.“

Према речима његове сестре Нађе, пред крај живота био огорчен и  мислио је да долази страшно време које он не жели да види. Био је љут због тога што, после свега што се догодило у Југославији почетком деведесетих, он, као писац српског порекла, није могао да објави ниједно писмо о томе у америчким новинама” – рекао је у свом обраћању Петковић и додао “Његов последњи роман, насловљен „Caroo”( Кару), који је изашао постхумно представља апокалиптичну визију света.  Након три деценије од премијерног објављивања у Америци Народна библиотека Ужице ове године објавила је први превод овог романа на српском језику. Међународни филмски фестивал дугометражног играног филма Стојан Стив Тешић – европске продукције за оригинални филмски сценарио је још један корак којим Ужице жели да се одужи Стиву Тешићу, великану који је поникао у нашој средини.”

Међународни филмски фестивал дугометражног играног филма Стојан Стив Тешић – европске продукције за оригинални филмски сценарио се одржава од 11. – 15. децембра а пројекције су у Народном позоришту и биоскопу АРТ.