"Пажљивкова смотра" за предшколце и ученике првог и другог разреда
21/02/2020

“Пажљивкова смотра” за предшколце и ученике првог и другог разреда

Агенцијa за безбедност саобраћаја Републике Србије у сарадњи са Саветом за безбедност саобраћаја града Ужица наставља са активностима усмереним ка повећању безбедности деце у саобраћају.

Будимир Вујовић, члан Градског већа задужен за област саобраћаја и трговине истакао је да је за ову годину планирана реализација пројекта „Пажљивкова смотра“, који ће укључити представнике локалних самоуправа, основне школе, предшколску установу, родитеље, учитеље и васпитаче.

Будимир Вујовић, члан Градског већа задужен за област саобраћаја и трговине

Пажљивкова смотра обухвата децу предшколског узраста и ученика првог и другог разреда основне школе, на тему безбедности деце у саобраћају. Основни циљ реализације смотре је развој и унапређење саобраћајног образовања и васпитања деце, а посебно унапређење знања и ставова о безбедном учешћу деце у саобраћају.

“Школска смотра ће се организовати у уторак 25. фебруара 2020. године у свим школама и вртићима на територији града Ужица. Већ годинама се спроводи акција Пажљивко у саобраћају где деца добијају бесплатно књиге у којима могу научити како да се понашају у саобраћају. Локална самоуправа ће наставити даље активности по питању безбедности деце у сарадњи са Министарством унутрашњих послова, Агенцијом за безбедност саобраћаја, Црвеним крстом, Удружењем Родитељ и свим осталим релевантним чиниоцима”, навео је Вујовић и додао да ће овом акцијом бити обухваћено око 2000 деце, која ће моћи у виду теста да провере колико су едуковани и спремни да учествују у саобраћају.

Према методологији реализације „Пажљивкове смотре“, деца ће се надметати у четири фазе смотри, и то школској, општинској, регионалној и републичкој смотри. Припремање деце за смотру врши се из књиге Пажљивкова правила у саобраћају, која је деци подељена на почетку школске године.
Од свог оснивања Агенција за безбедност саобраћаја спроводи превентивне активности намењене безбедности свих учесника у саобраћају, нарочито деце као једне од рањивијих категорија.