Отворен нови видиковац на Великом Забучју, до краја године Зип-лајн систем на Старом граду
17/05/2018

Отворен нови видиковац на Великом Забучју, до краја године Зип-лајн систем на Старом граду

Видиковац Велико Забучје изграђен је у оквиру пројекта “Унапређење постојећих и изградња нових видиковаца у туристичкој регији Западна Србија” који је Туристичка организација регије Западна Србија реализовала уз подршку Министарства трговине, туризма и телекомуникација.

Градоначелник Ужица Тихомир Петковић је поводом завршетка изградње видиковца истакао да је реализацијом овог пројекта Ужице добило место одакле се може гледати најлепша панорама града у целој околини.

Петковић је рекао да је укупна вредност радова 1.283.400 динара од чега је ресорно министарство издвојило 900.000 динара, а Град Ужице 383.400 динара, и додао да је у 2016.години постављен панорамски двоглед, такође кроз пројекат изградње видиковаца који је Туристичка организација регије Западна Србија реализовала уз подршку Министарства трговине, туризма и телекомуникација.

“Изградњом видиковца овај локалитет са кога се види панорама Ужица постао је изузетно атрактиван за туристе и локално становништво који га свакодневно посећују”, рекао је Петковић.

У наредном периоду планирано је постављање додатних заштитних ограда, туристичке сигнализације али и уређење приступних саобраћајница.

„Желим да се захвалим пре свега ресорном Mинистарству трговине, туризма и телекомуникација које нам је у претходне две године одобрило значајна средства за реализацију пројекта у области туризма. Изградили смо 15 видиковаца у Туристичкој регији Западне Србије у 2016. и 2017. години. Један од тих је и у Ужицу, који је можда и најлепших од свих које смо урадили. Велику захвалност дугујемо Граду Ужицу што је препознао значај оваквог пројекта и из свог буџета издвојио део средстава за његову реализацију“ истакао је директор Туристичке организације регије Западна Србија, Мирослав Рађен и додао да је Град Ужице ове године код Министарства туризма конкурисао са пројектом за Унапређење туристичке инфраструктуре за активни одмор и да је по том основу добијено 3 милиона динара за реализацију пројекта изградње зип лајна између Читакове стене и Старог града. Планиран почетак реализације овог пројекта је крај месеца маја, а завршетак радова је планиран до краја године.

“Ужице представља центар туристичке регије Западна Србија, а статистика показује да све више туриста посећује сам град, а и локалитете који представљају културно историјске знаменитости. Ове инвестиције као и рестаурирање Старог града свакако ће допринети повећању броја туриста”, рекао је Рађен.

“Оно што  је карактеристично за Ужице и где ми предњачимо у Србији јесте у области сеоског туризма. Град Ужице представља пример добре праксе, са око 54 регистрована сеоска домаћинства која имају смештајне капацитете и све је већи број посетиоца не само из Србије већ и из иностранства користи ову врсту смештаја”, рекла је чланица Градског већа задужена за туризам, Маја Вермезовић и додала да је Ужице у 2017. години добило признање за „Најбољих 99 у Србији“ у категорији туристичких места у организацији Удружења за развој туризма и екологију а под покровитељством Министарства трговине, туризма и телекомуникација Републике Србије, Туристичке организације Србије, Туристичке организације Војводине, Туристичке организације Београда, Привредне коморе Србије као и других релевантних институција у области туризма.