Откривен споменик Миловану Мићу Петровићу
07/10/2021

Откривен споменик Миловану Мићу Петровићу

У присуству чланова породице, представника градског руководства и бројних пријатеља на Ракијској пијаци данас је откривен споменик Миловану Мићу Петровићу.

“Радује ме што ћемо данас на овом месту, на простору који се у давна времена називао Варош, а касније , захваљујући Малиши Атанацковићу, његовој пецари и ваги,  Ракијски пијац, открити спомен обележје труби и човеку који је овај инструмент, на неки начин учинио симболом читавог нашег краја”, истакла је обраћајући се присутнима, градоначелница Ужица др Јелена Раковић Радивојевић.

По њеним речима Милован Мића Петровић је имао мисију да свој таленат стави у функцију очувања традиције и пронесе звуке трубе широм земље и света, дајући том звуку властити печат, саткан од најдубљих емоција према свом народу и његовом културном наслеђу.

“Нека ово место и спомен обележје буду место сећања на Мића и све његове трубачке саборце којих више нема, а који су итекако умели пречицом да стигну до наше душе. Место чувања и поштовања традиције звука српске трубе који и свет све више распознаје као звук који преноси најтананија људска осећања.  Мићо, почивај у миру. Све оно што ниси стигао за живота, а желео си везано за трубу,имао је ко да наследи, надогради, утка део тебе и себе у темеље које си поставио и додирне звезде”.

На подршци за изградњу и постављање споменика пријатељима и свим људима који поштују лик и дело Милована Миће Петровића захвалио се његов син Дејан Петровић уз посебну захвалност, како је истакао, двојици великана Бошку Остојићу и Миловану Бабићу.

“Са пуним срцем могу да кажем да сам поносан што сам син Милована Петровића и што сам из села Дубоко. Трудићу се да и даље будем доследан промотер свог града, свог краја и наследник свог оца. Кажу, а ја сам сигуран, да човек живи док живи сећање на њега и да није богат онај који има пуно новца, већ онај који има праве и искерене пријатеље. Хвала вам што ме чините најбогатијим човеком на свету”, рекао је Дејан Петровић.

Бронзани споменик висок 2,5 метра, рад je академског вајара Зорана Ивановића, редовног професора Академије примењених уметности у Београду.