Одржана панел дискусија на тему „Партиципација грађана у процесу доношења одлука у локалној самоуправи"
01/03/2019

Одржана панел дискусија на тему „Партиципација грађана у процесу доношења одлука у локалној самоуправи”

У уторак 28. фебруара 2019. године у Малој сали Градске куће у Ужицу, одржана је прва панел дискусија на тему  „Партиципација грађана у процесу доношења одлука у локалној самоуправи”, у оквиру пројекта Развој јавне управе у интересу грађана (Rethinking Collaborative Values for public services -RECOV) који је подржан од стране Европске уније средствима програма Европа за грађане и грађанке. Програм Европа за грађане и грађанке тежи промовисању сарадње између земаља учесница програма у областима које су везане заједничким политикама, као и промовисање европског идентитета и грађанства и демократског учешћа на нивоу ЕУ.

Пројекат реализује Град Ужице у партнерству са 9 локалних самоуправа из 9 држава и има за циљ унапређење јавне управе применом информационо-комуникационих технологија које отварају нове могућности за веће учешће грађана у креирању локалних политика и подстичу већу транспарентност рада јавних институција на локалном нивоу.

О укључености грађана у процесу доношења одлука у Граду Ужицу, говорила је Гордана Савић, координатор у Ужичком центру за људска права и демократију, која је присутнима представила моделе организације локалне самоуправе као сервиса у служби грађана, у сврху креирања отворених јавних институција које функционишу у складу са принципима демократске праксе и добре управе.

Надовезујући се на ову тему, Милан Милановић оператер за Систем 48 Града Ужица, презентовао је овај систем као успешан пример употребе информационих технологија од стране грађана у процесу решавања проблема који Ужичанима омогућава да пријаве пропусте и поднесу захтеве у вези са радом градских служби. Миодраг Петковић, члан Градског већа задужен за област финансија, осврнуо се на пасивну улогу грађана у креирању и расподели буџета града и том приликом изразио жељу да представници цивилног сектора преузму активну и консултативну улогу при доношењу одлука које се односе на планирање и управљање средствима прикупљеним од стране пореских обвезника и тиме допринесу успостављању локалне самоуправе одговорне према заједници.

Наредни догађај у оквиру Пројекта биће одржан 4. априла 2019. године у Малој сали Градске куће у Ужицу, са почетком у 12 часова, када ће бити представљени примери добре праксе у овој области.