"Лоренцачо“ најбоља представа 24. Југословенског позоришног фестивала
12/11/2019

“Лоренцачо“ најбоља представа 24. Југословенског позоришног фестивала

Стручни жири 24. Југословенског позоришног фестивала прогласио је „Лоренцачо“ Југословенског драмског позоришта у режији Бориса Лијешевића за најбољу представу овогодишњег фестивала.

Ардалион за најбољу режију припао је Паоулу Мађелију за представу „Kавкаски круг кредом“ копродукција НП Сарајево и Сцена МЕШ.

Маја Изетбеговић, за улогу Груше у представи „Kавкаски круг кредом“ добила је Ардалион за најбољу женску улогу, док је Ардалион за најбољу мушку улогу припао Милану Марићу за улоге у представи „Лоренцачо“.

Награду Ардалион за најбољу сценографију добила је Адиса Ватреш Селимовић у представи „Сјећаш ли се Доли Бел“ Kамерног театра 55 Сарајево.

Лејла Хоџић за „Kавкаски круг кредом“ добила је Ардалион за најбољу костимографију, а Ардалион за најбољу споредну улогу припао је Емиру Хаџихафизбеговићу за улогу Махмута Зоља у представи „Сјећаш ли се Доли Бел“.

Миодраг Драгићевић за улоге у представи „Лоренцачо“ добио је Ардалион за најбољег младог глумца и Награду политике „Авдо Мујчиновић“.

Жири је доделио и Специјалну награду представи „Тартиф“, ауторском пројекту Игора Вука Торбице, копродукција Српско народно позориште Нови Сад и народно позориште Сомбор, за иновативну надоградњу драмске класике.

Жири 24. Југословенског позоришног фестивала заседао је у саставу Ленка Удовички, редитељка и председница жирија, Драгана Варагић, глумица, Слободан Обрадовић, драматург, Јанко Љумовић, продуцент и Игор Васиљев, сценограф.

„Мислим да је овај фестивал још једанпут потврдио своју релевантност. Морам да кажем и да је сам слоган фестивала „Kо је јунак нашег доба“ тако тачно погођен и проблематизује време и отвара питање различитих димензија стварности у којима живимо. Сам избор представа био је у том духу. Било је тешко донети одлуку. Фалило нам је још награда које су могле бити додељене, што најбоље говори о квалитету овогодишњег фестивала“, рекла је Ленка Удовички после саопштавања одлуке жирија.

Југословенски позоришни фестивал завршиће се вечерас доделом награда и представом у част награђених „Kако живот“ Народног позоришта из Ужица.

Извор:ZoomUe/Град Ужице