Крајем наредне године ауто-пут на само 20 километара од Ужица
12/03/2020

Крајем наредне године ауто-пут на само 20 километара од Ужица

Потпредседница Владе Србије проф. др Зорана Михајловић, изјавила је у Ужицу да ће једна од првих деоница ауто-пута од Прељине до Пожеге која ће бити завршена бити обилазница око Чачка, која ће умногоме олакшати пут до Ужица.

Фото: С. Јовичић

“Са извођачима радова на ауто-путу од Прељине до Пожеге договорили смо се да се паралелно са градњом два тунела која су најтежа на овој деоници ради и обилазница око Чачка, јер највише времена људи изгубе у проласку кроз Чачак. Чињеница је да смо у Србији у претходне четири године пустили у саобраћај 350 км ауто-пута и ја сам данас много лакше, брже и сигурније дошла у Ужице него пре само годину дана. А биће још боље када крајем 2021. или почетком 2022. године завршимо деоницу до Пожеге”, изјавила је Михајловићева.

Она је изразила уверење да ћемо ове године успети да потпишемо и уговор о наставку изградње ауто-пута од Пожеге до границе са Црном Гором, деонице која ће бити најтежа и најскупља, јер само израда техничке документације кошта готово 50 милиона евра.

Михајловићева је нагласила и да је почела градња Моравског коридора, ауто-пута који ће повезати Чачак, Краљево, Врњачку Бању, Трстеник, Крушевац и Ћићевац са Коридором 10.

“За две, односно три године повезаћемо ауто-путем Крушевац са Коридором 10, а за три године Краљево са „Милошем Великим“. Чак и да ништа не говорим о томе шта смо урадили у инфраструктури у претходне четири године, грађани то виде, и што је још важније, користе све те путеве и обновљене пруге”, рекла је Михајловићева.

Она је нагласила да су и многи пре ове Владе Србије, који би сада опет да се врате, имали све могућности да ураде много тога, али да нису.

“Сви они пре мене такође су имали могућност да граде инфраструктуру, имали су уговоре, имали су фирме… али нису урадили ни приближно оном што смо ми урадили. Резултати су оно што нас опредељује. Ми ћемо у наредне четири године урадити још 450 километара нових ауто-путева, и то вам говорим с пуним правом јер иза мене стоји 350 километара завршених ауто-путева”, каже Михајловићева.

Пристанишна зграда

Потпредседница Владе је истакла и да је држава преузела управљање над аеродромом „Поникве“ код Ужица јер локална самоуправа није имала новца.

“Ми смо зато формирали предузеће „Аеродроми Србије“ како бисмо што лакше обезбедили новац да бисмо га уложили у мање аеродроме. Тако ћемо уложити новац и у „Поникве“, и то не мали новац, како бисмо и од њега направили функционални аеродром”, рекла је Михајловићева.