Конференција и дефиле "Лицидерског срца" у Београду
09/08/2017

Конференција и дефиле “Лицидерског срца” у Београду

На конференцији за медије одржаној у уторак 08.08.2017. у Скупштини Града Београда поводом најаве овогодишњег фестивала “Лицидерско срце” Гордана Пауновић председник удружења “Ера” се захвалила г-дину Томиславу Николићу на покровитељству који је фестивал имао претходних година у време његовог председничког мандата, али и истакла задовољство вешћу, да је г-дин Александар Вучић, председник Републике Србије, прихватио да се покровитељство настави.

“Истаћи ћу само неке битне чињенице, које иду у прилог покровитељству: За протеклих 8 година на фестивалу „Лицидерско срце“ је учествовало око 5500 деце из 34 државе са 5 континената; наша манифестација је једна од значајнијих прекограничних пројеката који се реализује у сарадњи са институцијама и уз подршку Владе Републике Српске; ми смо први прошли пловним путем Перућац-Андрићград,  пре 4 године; на нашем фестивалу учествовали су припадници скоро свих националних мањина у Србији и деца са сметњама у развоју; хуманитарном акцијом „Лицидерско срце – деци“ помогли смо онима којима је то најпотребније у Ужицу, Београду, Вишеграду, Бајиној Башти, Јапану… Под окриљем фестивала успостављена је сарадња са многим институцијама културе земаља учесница, а фестивал је дао значајан допринос туризму и култури, а од ове године и развоју предузетништва нашег краја и државе” -рекла је Пауновићева.

На конферецији су присуствовали и Петар Благојевић – члан Градског већа Града Ужица, Млађен Цицовић – директор Представништва Републике Српске у Србији, Миодраг Поповић – директор Туристичке организације Београда, Владимир Живановић – директор Туристичке организације Златибор и Владан Бојић – директор Сектора за маркетинг и комуникације “Телеком Србија”.

Члан Градског већа Града Ужица Петар Благојевић се на конференцији обратио речима:

“Међународни дечији фестивал фолклора “Лицидерско срце” је један од најзначајнијих културних манифестација које се одржавају сваке године у граду Ужицу. У времену у коме живимо, најпре захваљујући модерним технологијама, разлике између народа и нација постају све мање. Овај фестивал нам помаже у томе да никада не заборавимо ко смо и одакле смо. У данима фестивала на ужичким улицама и трговима може се чути велики број страних језика и срести велики број нација па тако Ужице за време фестивала постаје права метропола. Поред неговања српске традиције и обичаја “Лицидерско срце” пружа прилику Ужичанима да се упознају са другим културама. Град Ужице има само речи хвале за све оно што Удружење Ера ради јер већ девету годиу за редом обогаћује културну и туристичку понуду Ужица и на најлепши могући начин представља Ужице где год да гостује, а гостује по читавом свету. Иако је иницијатор и организатор Удружење Ера, Град Ужице присваја “Лицидерско срце” јер је овај фестивал толико велики и толико значајан да припада свим Ужичанима. Од 14. до 18.августа, као и сваке године када се одржава фестивал веома је лепо бити Ужичанин.”

И ове године, хуманитарна акција „Лицидерско срце – деци“  биће, као и до сада, организована на свим местима на којима се фестивал одржава и намењена прикупљању средстава за набавку опреме за регионални центар за вантелесну оплодњу, при Општој болници у Ужицу.