Изложба "Рефлексије"
31/03/2021

Изложба “Рефлексије”

Галерија Рефлектор премијерно представља „Рефлексије”, заједнички пројекат колаборације Теодоре Војиновић и Марка Јозовића. Изложба ће бити отворена за јавност од понедељка 5. априла до четвртка 15. априла, без званичног отварања, уз поштовање свих епидемиолошких мера.

Пројекат је представљен кроз низ инсталација, скулптура и цртежа који користе природу као основну полазишну тачку и човековог утицаја на њу. Симбиоза та два елемета се рефлектује кроз интерактивну инсталацију под називом “Препознавање”.

Посматрано са више аспеката сведоци смо великих еколошких промена. Јавља се све већа потреба за изолацијом у природи која настаље као последица савременог начина живљења. Присутна су два поларитета са човеком у центру. Део радова настоји да као једна врста знаковног елемента, симбола прикаже продукт “еколошког геноцида“ над биодиверзитетом док друга сагледава унутрашњи однос са холистичким приступом. Са једне стране конструктвно, универзално схватање са друге деструкција.

Поставља се питање, да ли се у том паралелном односу огледа сваки појединац кроз једну врсту Гордијевог чвора, или се колективна свест диже на виши ниво. Ако се поставимо у улогу посматрача за сада они обитавају у једној парадоксалној симбиози.

Уколико сте заинтересовани за посету изложби можете контактирати Галерију Рефлеткор путем мејла galleryreflektor@gmail.com

Теодора Војиновић

Рођена 1993. године у Чачку, Србија. Завршила мастер академске студије 2018. године на Факултету примењених уметности у Београду, смер примењено вајарство. Од 2014. године излаже на бројним групним изложбама у Србији и земљама региона. Добитник је Награде „Радета Станковић“ за најбоље скулпторско остварење студента и Награде УЛУПУДС-а.

Марко Јозовић

Рођен 1994. године у Чачку, Србија. Дипломирао 2017. године на Факултету примењених уметности у Београду, смер графички дизајн. Излагао на више групних изложби у земљи. У оквиру пројекта „Шанс арт“ 2014. године представљен у Галерији „Рисим“ у Чачку. Самостално излагао у Галерији Хаџи у Београду.