Изложба "Хисторијска пруга кроз хисторијске изворе – 70 година пруге Брчко – Бановићи” у Историјском архиву Ужице
02/04/2018

Изложба “Хисторијска пруга кроз хисторијске изворе – 70 година пруге Брчко – Бановићи” у Историјском архиву Ужице

Јуче је у Историјском архиву Ужице отворена изложба “Хисторијска пруга кроз хисторијске изворе – 70 година пруге Брчко – Бановићи”.

Изложбу чине докуменати, фотографије и новински чланци, који сведоче о првој великој и једној од најзначајнијих радних акција у изградњи Југославије, изградњи Омладинске пруге Брчко-Бановићи.

У изградњи је учествовало 62.268 омладинаца и омладинки из целе земље, а помагало им је скоро 2000 добровољаца из других земаља. Пруга је била подељена на 24 деонице на којима је радило 220 бригада. Били су организовани стручни курсеви, а штампан је и лист ”Омладинска пруга”.

Пруга Брчко – Бановићи изграђена је за само 190 дана. Дужине 92 километара, са три тунела, 22 моста и 177 других објеката. Први воз пругом је прошао 7.новембра 1946.године.

Изградња пруге првенствено је била намењена лакшем транспорту угља из рудника Бановићи. Томе служи и данас, али у много мањој мери него пре 70 година.

Приликом отварања изложбе присутнима су се обратили директор Историјског архива Ужице Жељко Марковић, директор Архива Тузланксог кантона, мр. сц. Омер Зулић, аутор изложбе Селма Исић, представник акцијаша Милутин Ђуричић, учесник изградње Радоје Лапчевић и заменик градоначелника Ужица Немања Нешић који је отворио изложбу.

“Ова историјска пруга као један феномен и једна од првих акција које ће уследити је донела две ствари, са једне стране је повезала бановићки басен угља са луком Брчко која је у том моменту била јако важна у дистрибуцији ове преко потребне сировине у свим деловима наше бивше домовине за обнову земље, а са друге стране ова пруга је поставила другачији систем вредности. Тај систем вредности нису само чинила 92 километра једне воље и жеље или 192 дана новог оптимизма и 62 268 срца који су солидарно радила на нечему што је опште добро, њега је чинило много више од тога, чинило је да се подигне од темеља из рушевина једно друштво захваљујући пре свега раду акцијаша, ударника, пролетера…”, рекао је овом приликом Нешић и додао да је мото ове акције “Брчко-Бановићи то је наша мета, изградићемо пругу још овога лета” доказ да један дух оптимизма и челична снага воље и јака емоција могу да учине нешто што на први поглед делује немогуће.

Изложба ће бити изложена у Историјском архиву Ужице месец дана.