ЕУ омогућила основцима из Ужица посету археолошког парка у Тузли
12/06/2019

ЕУ омогућила основцима из Ужица посету археолошког парка у Тузли

25 ученика основних школа из Ужица посетиће археолошки парк „Неолитско сојеничко насеље” у оквиру локалитета „Панонска језера” у Тузли у петак, 14. јуна 2019. године. Једнодневна посета организује се као део активности пројекта NeoLIFE кроз програм прекограничне сарадње између Србије и Босне и Херцеговине.

Циљ планиране аткивности је активно учествовање и едукација основаца у процесу развијања анимацијских садржаја везаних за интерпретацију живота и навика неолитског човека. Ово ће бити и прилика за дружење са вршњацима из Основне школе „Јала“ из Тузле.

Изглед будућег археолошког парка у клисури Ђетиње

Након успостављања археолошког парка у клисури Ђетиње у Ужицу и анимацијског садржаја за децу, град Ужице ће бити домаћин ученицима основних школа из Тузле. Посете деце се реализују са циљем унапређења културних навика младих и јачања интеркултурних веза кроз прекограничну сарадњу између Србије и Босне и Херцеговине.

Пројекат “Нови живот неолитског наслеђа у препознатим природним подручјима од великог значаја – NeoLIFE” заједно реализују Град Ужице, Град Тузла, Средња уметничка школа Ужице и Општина Милићи. Пројекат кофинансира Европска унија кроз Програм прекограничне сарадње Србија – Босна и Херцеговина 2014 – 2020, у оквиру финансијског Инструмента претприступне помоћи (IPAII). Тело за уговарање овог пројекта је Министарство финансија, Сектор за уговарање и финансирање програма из средстава Европске уније (CFCU).