Археолог др Марко Поповић: "У некој од наредних фаза на Стари град се мора унети живот"
17/10/2018

Археолог др Марко Поповић: “У некој од наредних фаза на Стари град се мора унети живот”

Радови на другој фази ревитализације Старог града се приводе крају и, по речима заменика градоначелника Ужица, Град ће издвојити додатних 500.000 динара како би се завршила конзервација средњег града у овој години.

“Стратешки,  узмимајући у обзир финансије, нама је првобитан план да заштитимо оно што имамо, а након тога иде реконкструкција. Град Ужице ће сваке године одвајати средства за наставак радова на Старом граду, врло је важно имати континуитет у радовима”, навео је Нешић.

Стручни косултант на пројекту конзервације и реконструкције ужичке тврђаве и највећи ауторитет у познавању фортификација у Србији, археолог др Марко Поповић је приликом данашње посете Старом граду рекао:

“Поново се ради уређење Старог града, 70-тих година су овде обављени конзерваторски и арехолошки радови, а од тада је та рушевина остала доста запуштена и сад смо у прилици да ужички град поново ревитализујемо и да га вратимо грађанима Ужица” и додао да оно што је претходне и ове године урађено и поред ограничених средстава, веома је важно и добро, јер је спречено даље урушавање фортификација, очишћен је цео простор Града и делимично је реконструисана главна кула која је постала веома занимљив видиковац, место које је врло примамљиво када се дође на Стари град.

Видиковац на главној кули на тврђави

Када је реч о радовима који тек предстоје Поповић, који је и аутор најзначајнијег дела везаног за тврђаву – “Ужички град” је навео:

“Све су то радови прве етапе, санирати оно што постоји, што је затечено што треба сачувати. У даљој етапи постоји могућност реконструкције која би ужичком граду повратила онај изглед који је имао 1863. године. Треба напоменути да је у фебруару 1863. године Стари град миниран и да је онеспособљен као војна форитфикација, том приликом је срушена кула на којој је видиковац, која је била препознатљива слика ужичког града и уништен је улазни комплекс тако радикално да и садашња археолошка истраживања која се врше су у покушају да се открије што је могуће више и да се реконструише бар приближно сам улаз у Стари град.”

“Ја се надам да ће ова истраживања која се сада врше која су допунска дати неке нове податке и омогућити конзерваторима да уобличе и тај део, тиме би се завршила прва фаза. Постоји више планова Ужичког града који су сачувани и који су у нашем поседу и  дају могућност да нешто што је порушено може до детаља да се реконструише као на пример водена и главна кула. Нека следећа фаза је да се у Стари град унесе живот, то захтева уређење околиша а и самог ужичког града и анализа онога шта може као савремени садржај да уђе на овај простор, јер морамо да направимо компромис између потреба данашњих грађана Ужица, уношење садржаја које посетилац може да купи, као што су сувенири, и онога што је споменичко наслеђе које не смемо повредити, то је деликатан посао али није немогућ и то се може учинити, са овим што смо до сада урадили на добром смо путу”- рекао је Поповић.