77 година од херојске одбране Ужица у Aприлском рату 1941.
17/04/2018

77 година од херојске одбране Ужица у Aприлском рату 1941.

У понедељак 16. априла 2018. у 11 сати, на Сарића Осоју, у организацији Града Ужица и Народног музеја Ужице, обележена је 77. годишњица од херојске одбране Ужица у Априлском рату 1941. Том приликом венце су положиле делегација Града Ужица, Градске општине Севојно, СУБНОР-а, Месне заједница Царина, Градског одбора потомака ратника 1912-1920. ”Мајор Коста Тодоровић”, Ратних ветерана 1990- 1999, хуманитарне организације Клуб 3, Удружења бораца Севојно и делегација Друштва историчара.

Заменик градоначелиника, Немања Нешић одајући пошту погинулим херојима рекао је да је “Ужице одувек био град слободарске традиције и Ужице је одувек знало да цени слободу па и да се за њу жртвује”.

“Тако је било и на овом месту пре 77 година када су припадници Осме немачке тенковске дивизије приликом уласка у Ужице наишли на изненађујуће јак отпор. Врхунац херојства бранитеља Ужица био је у тренутку када се незнани јунак бацио на немачки тенк и бомбом уништио посаду, зауставио тенковска напредовања али и сам изгубио живот. Деценијама након тога, историјске чињенице су показале да је реч било о Милоју Зечевићу подофициру војске Краљевине Југославије”, рекао је Нешић и додао “у знак сећања на наше претке који су били последња одбрана Ужица те 1941. године данас смо овде да им искажемо поштовање и да покажемо да овај град никада неће заборавити њихову храброст и жртву”.

Парастос погинулима служили су свештеници црквене општине Ужице. Државни програм је завршен рецитацијама ученика Медицинске школе: Александре Јовановић и Страхиње Поледице.