Значајно већи буџет за област социјалне политике, увећања на свим позицијама
16/03/2023

Значајно већи буџет за област социјалне политике, увећања на свим позицијама

За разлику од 2022. године када је буџет за област социјалне политике износио 142 милиона динара у овој години сви корисници могу рачунати на већа средства, јер су све позиције увећане па укупан биуџет износи 170 милиона динара. Према речима члана Градског већа за социјалну политику Слободана Грбића увећање је пре свега последица проширења услуга социјалне заштите и набавке возила, и упошљавања неопходног кадра за рад са корисницима Градског центра за услуге социјалне заштите.

“Поред девет редовних услуга социјалне заштите Градски центар за услуге социјалне заштите радиће и са почионицима насиља, а кроз пројектну активност радиће се и на менталном здрављу младих. 70 милиона динара су средства опредељена за рад ове установе која тренутно упошљава велики број личних пратилаца, аситената, геронто домаћица, стручних радника. Поред тога набављена су возила и опрема а све са циљем да се услуге социјалне заштите пруже на адекватан и квалитетан начин”.

Кроз конкурсе за финансирање/суфинансирање пројеката подржва се рад организација цивилног друштва и удружења особа са инвалидитетом, па је тако за пројекте ОЦД у овој години опредељено 5,5 милиона динара а за 12 Удружења особа са инвалидитетом 14 милиона динара. Грбић подсећа и да се два пута годишње расписује јавни позив за суфинансирање трошкова вантелесне оплодње.

“И ове године подршку ћемо пружити социјално угроженим категоријама становништва у виду набавке еко шпорета, акције у оквиру које смо прошле године поделили 45 шпорета у сарадњи са Центром за социјални рад и Саветима месних заједница. Ромска популација може рачунати на буџет од 550 хиљада динара који ће бити реализован у складу са Акционим планом за Роме, а поред тога њима се подршка пружа и кроз остале видове помоћи која је доступна и свим осталим грађанима. Свакако важан сегмент је и социјална кухиња за чији рад је у овој години опредељено 12 милиона динара, односно за три милиона више у односу на претходну. Поред фиансирања око 80 хиљада оброка на годишњем нивоу финанисра се и набавка хигијенских и ланч пакета. Обе услуге реализују се у сарадњи са Црвеним крстом Ужице.”

На подршку града могу рачунати и грађани којима је помоћ потребна приликом покривања трошкова лечења, школовања, набавке основних животних намирница, плаћања комуналних услуга или услед губитка посла. Овакве врсте једнократних новчаних помоћи остварују се на основу правилника или одлукама Градског већа. Процене Центра за социјални рад су да такву врсту помоћи користи око 3 одсто укупног становништва града.

“Не бележи се значајно повећање броја корисника, али људи који су дужи период у стању социјалне потребе то обично и остану па управо они и чине највећи број подносилаца захтева”, каже ресорни већник и додаје да су средства и за те намене у вој години увећана у складу са растом цена у претходном периоду.

Већ три године град у свом буџету има и позицију намењену за лечење деце, али на срећу средства у износу 3 милиона динара, колико је за ту намену опредељено, не утроше се у потпуности.

Једнако се води рачуна и о трудницама, породиљама и новорођеним бебама, па су од 1. јануара наканаде за свако новоређено дете са 10 хиљада повећане на 15 хиљада динара, за треће и свако следеће дете у породици са 55 на 60 хиљада динара, колико добијају и незапослене породиље. Град финансира и боравак трећег и сваког следећег детета у ужичким вртићима, а ђаци прваци ће 1. септембра добити поклон честитке у износу од по 15 хиљада динара.