Значајни резултати првих 100 дана рада новог градског руководства
09/12/2020

Значајни резултати првих 100 дана рада новог градског руководства

Поводом 100 дана рада новог градског руководства, градоначелница др Јелена Раковић Радивојевић одржала је конференцију за новинаре на којој је са својим сарадницима, представила све оно што је урађено у овом периоду.

“Епидемиолошка сиутација у којој се налазимо у први план ставља и истиче важност очувања јавног здравља. Поштујући демократско правило које подразумева анализу рада новог руководства у првих 100 дана са вама делимо, можемо рећи видљиве и важне помаке и резултате управо у том периоду. Сведоци смо ограничења у свим областима живота, али то нама не даје за право да можемо да не радимо, већ намеће ситуацију у којој жеља гази сваку могућност.
Оно што је наш задатак био у претходном периоду, данас, па и наредних дана јесте предузимање свих активности како би сачували здравље наших суграђана. То подразумева појачане активности, али и ефектност у раду здравствених установа, јавних предузећа и локалне самоуправе. Желим да нагласим свакодневну комуникацију о свим променама када је реч о смештајним капацитетима у ужичкој болници, Ковид болници, о условима који се обезбеђују за све пацијенте којима је потребна услуга збрињавања. Локална самоуправа је важан чинилац у ланцу очувања јавног здравља и само добром комуникацијом свих релевантних институција, можемо задржати ниво који није забрињавајући, а оно што истичем јесте управо добра сарадња и резултати у том смислу.”

Градоначелница Ужица др Јелена Раковић Радивојевић

“Поред наше заједничке борбе у тренутној ситуацији, наш тим има за приоритет и стратешки приступ изналажењу најбољег решења у свим областима које су важне за живот наших суграђана. Узимајући у обзир да се ради о веома захтевним, комплексним и пре свега сложеним финансијским конструкцијама, свесни смо да нам је за реализацију неопходна подршка Владе Републике Србије. У првих 100 дана рада, успоставили смо јаку везу са свим министарствима, републичким јавним предузећима и то је на самом почетку дало озбиљне резултате. Поново се, на завидном нивоу, разговара о обилазници око Ужица и изградњи Регионалног постројења за пречишћавање отпадних вода, као и о другим важним, капиталним пројектима за наш град. Оно што је конкретан резултат наше сарадње у овом периоду јесте финансијска подршка нашем граду у износу од 80 милиона динара која ће бити утрошена за реализацију већ започетих пројеката. Охрабрује чињеница, а што је такође последица успостављене, добре сарадње, добијање 97 милиона динара за проширења тела депоније Дубоко од стране Министарства за заштиту животне средине.

У првих 100 дана рада новог руководства на чијем сам челу, бележи се веома посвећена ангажованост решавању проблема аерозагађења у нашем граду. Свесни чињенице да то није проблем који се решава преко ноћи, и свесни околности као што је конфигурација терена, 16 000 индивидуалних ложишта, великог броја возила на улицама као и чињенице да је град Ужице направио значајне помаке у том смислу, а све у сарадњи са стручним лицима и ресорним министарствима, ми и даље изналазимо најбоља могућа решења како би квалитет ваздуха у нашем граду био далеко бољи. У буџету Града за наредну годину, предвиђено је повећање средства за пројекте енергетске ефикасности па ће тако за ту намену бити опредељено 45 милиона динара, што је увећање од 5 милиона у односу на текућу годину. Оно што је такође важно и вредно помена јесте и нижа цена прикључка на гасоводну мрежу, па ће тако од почетка наредне године тај износ бити готово 60% нижи у односу на тренутну цену. Задатак који стављамо испред нас је решавање проблема паркирања у нашем граду. Настављена је акција пошумљавања на неколико локација јер наш град мора бити град зеленила.”

Заменик градоначелника Ужица Драгољуб Стојадиновић

Градоначелница је навела да на радост великог броја спортиста, рекреативаца, коначно ће до краја године Ужичанима на употребу бити предата спортска хала у Крчагову, а ових дана приводе се крају и радови на фискултурној сали у ОШ “Алекса Дејовић” у Севојну.

“Веома значајно место у нашој политици заузима и рад на изградњи све већег броја игралишта за децу, спортских терена, места за одмор и рекреацију, а који су производ и сарадње са надлежним министарством, али и успешном реализацијом пројекта “Удружимо се”, где се истиче и на важно место ставља сарадња Града са нашим суграђанима.

На почетку нашег мандата смо обећали да ће свако дете у нашем граду имати своје место у вртићу. Поред пројеката проширења капацитета у објекту вртића Маслачак у Севојну, проширењу и реконструкцији вртића Невен, Град креће са пројектом изградње новог вртића на Царини који ће бити капацитета 120 места, а у току је и израда идејног решења за овај, нови објекат у оквиру Предшколске установе Ужице.”

Градоначелница је истакла да је један од приоритета Града сарадња са привредницима и оно што радује јесте обострана воља за развој и напредак нашег града.

“Свакодневно разговарамо са нашим пољопривредницима и тако од њих сазнајемо шта је то што морамо да урадимо како би ојачали њихов положај и омасовили њихову пољопривредну производњу. Град препознаје потребе и буџетом за наредну годину определиће 5 милиона динара више за субвенције у пољопривреди чиме ће укупна средства за ту намену износити 35 милиона динара.”

Нада Јовичић, члан Градског већа за екологију

“Ужичани могу да виде како напредују радови на Старом граду, који уз уређену плажу, пешачку стазу, Стапарску бању представља туристички бисер нашег града, а један од наших приоритета у раду јесте очување тих туристичких потенцијала. Важно је напоменути да од пролећа наредне године на располагању посетиоцима биће и Неолитско насеље, археолошки парк на отвореном, посебан и аутентичан.

У овим, за све нас тешким временима, хуманост и солидарност нису нас напустили и на то морамо бити поносни. Посебну пажњу у раду посвећујемо угроженим стуграђанима којима је помоћ најпотребнија, породиљама, вишечланим породицама, као и онима којима је вештачка оплодња једини начин да дођу до потомства и то кроз директно субвенционисање трошкова тог процеса. Из те наше бриге и посвећености проистекла је одлука да новац намењен за додатно украшавање града и новогодишњи програм усмеримо за лечење и помоћ при лечењу болесне деце.”

Важни, крупни, стратешки пројекти и послови су пред нама, до тада морамо бити одговорни према себи и према свом окружењу, јер здравље је једини предуслов за све” – закључила је градоначелница.

Председник Скупштине Града Бранислав Митровић

Према речима председника Скупштине града Ужица Бранислава Митровића од 13. августа, када је одржана конститутивна седница Скупштине града Ужица па до данас, одржано је 5 скупштинских седница.

“И поред чињенице да смо скупштинске седнице организовали и одржавали у посебним, пре свега ризичним здравственим условима, на тих 5 седница ужички одборници су расправљали и усвојили 94 тачке дневног реда. Оно што нам је у сваком тренутку било на првом месту приликом одржавања седница, јесте било здравље и безбедност одборника, градских већника, новинара, запослених у градкој управи, тј. свих оних који су присуствовали заседањима. Користим прилику да свима искажем захвалност на високом степену одговорности.

Ужичка скупштина, традиционално пристојна, високо парламентарно освешћена је у таквом духу наставила да ради и у овом сазиву. Одборници су износили различита мишљења, ставове, што је свакако допринело да дођемо до најбољих могућих одлука. На 5. седници је усвојен веома важан програм енергетске ефикасности града Ужица за наредне две године. Расправљали смо и о тренутној епидемиолошкој ситуацији у граду.”

Митровић је истакао да је једна од одлука од посебне важности јесте Одлука о покретању поступка за израду Плана развоја Града Ужица за период 2021- 2027. година.

“У складу са законом о планском систему из 2018. године Град приступа изради планског развојног документа највишег реда, који треба да дефинише стварне јасне и достижне циљеве које је могуће мерити и вредновати. С обзиром на значај овог документа у његову израду ћемо укључити представнике струке, цивилног, приватног, корпоративног сектора, спровешћемо, као никад до сада, широк обухват консултација, како би дошли до реалног и остваривог планског документа који ће гарантовати одржив развој у деценији која је пред нама.”