"Жена може све"
08/03/2023

“Жена може све”

У организацији Савета за родну равноправност града Ужица поводом 8. марта у холу Градског културног центра отворена је изложба фотографија  ”Жена може све”, посвећена женама које обављају традиционално мушке послове, ауторке Весне Живановић.

“Жена стоји као капија на излазу и улазу овог света записао је наш нобеловац Иво Андрић. Са тог места кроз историју жене су много тога научиле, истрајавајући у борби за равноправност и једнаке шансе. Истина је да је њихов положај данас лакши у односу на положај почетком прошлог века, када су се бориле да свој друштвени статус изједначе са мушкарцима, али  то још није довољно. И у данашњем модерном свету још увек се боримо са стереотипима и предрасудама када је реч о лепшем полу. Од жена се данас очекује много, да раде и доприносе кућном буџету, да се посвете породици, кући и деци”, истакла је отварајући изложбу помоћница градоначелнице и председница Савета за родну равоправност града Ужица Мирјана Радивојчевић.

Према њеним речима истина је да жене данас желе да буду економски и социјално независне и успешне на свим фронтовима што захтева огромну снагу и посвећеност. Такође све више је жена које се баве по мишљењу многих мушким пословима. Због тога је како каже, ова изложба посвећена женама које су се усудиле да докажу да у најмању руку могу бити равноправне и неретко и успешније од мушких колега.

“Савет за родну равоправност града Ужица настојаће да својим активностима допринесе стварању услова за пуну равноправност”, закључила је председница Савета уз позив свима да у том важном послу узму активно учешће.