Зелени савет расписао конкурсе у циљу обележавања еколошки важних датума
24/04/2018

Зелени савет расписао конкурсе у циљу обележавања еколошки важних датума

Поводом обележавања Дана планете Земље и Светског дана заштите животне средине, Зелени савет је расписао два конкурса, један за најбољи литерарни рад у оквиру поезије и прозе, где је тема “Шапнула ми Ђетиња тајну из клисуре” и други, фото конкурс на тему Моје скривено место у Kлисури“. 

Конкурс за најбољи литерарни рад је намењен ученицима од петог до осмог разреда основних школа са територије града Ужица. Циљ конкурса је подстицање развоја еколошке свести, упознавање са проблемима са којима се суочавају екосистеми и начин на који се може побољшати стање животне средине. Тема конкурса има за циљ и афирмацију клисуре реке Ђетиње као оазе биодиверзитета надомак града.

Клисура реке Ђетиње

Најбоља три рада по оцени жирија добиће награде, прва награда је књига, комплет за писање, диплома и уникатни комад украсне керамике -рад ученика Уметничке школе у Ужицу. Друга награда је књига, комплет за писање и диплома и трећа је књига и диплома.

Ученици радове могу предати најкасније до уторка 15. маја 2018. године. Шифроване радове предати у запечаћеној коверти са назнаком „ЗА ЛИТЕРАРНИ КОНКУРС ЗЕЛЕНОГ САВЕТА“, шифра се предаје у посебној, затвореној коверти уз рад. Радови се могу предати задуженом професору у школи, на писарницу Града Ужица, канцеларија број 12, или поштом на адресу Град Ужице, Димитрија Туцовића 52, 31 000 Ужице.

Други конкурс је фото конкурс и он је намењен свим заинтересованим суграђанима, аматерима фотографије и љубитељима природе да кроз објектив забележе и прикажу своје виђење клисуре Ђетиње. Идеја Савета је да кроз овај фото конкурс скрене пажњу на питање екологије и очување животне средине.

Све достављене фотографије биће изложене приликом проглашења победника у Свечаној сали Градске куће. Три најбоље фотографије по оцени жирија биће награђене, и то:

  • Прво место – књига, албум за фотографије, диплома и уникатни комад украсне керамике, рад ученика Уметничке школе у Ужицу,
  • Друго место – књига, албум за фотографије и диплома,
  • Треће место – књига и диплома.

Фотографије се предају најкасније до уторка 15. маја 2018. године.

Аутори предају по две фотографије димензије 13*18 cm, на писарницу Града Ужица канцеларија број 12, или поштом на адресу Град Ужице, Димитрија Туцовића 52, 31000 Ужице.

Проглашење победника оба конкурса и додела награда одржаће се 05. јуна у Свечаној сали Градске куће.

Чланица Градског већа Града Ужица, Дуња Ђенић је причајући о активностима Зеленог савета и обележавању међународних еколошки важних датума рекла да је циљ Савета да повећа информисаност суграђана у овој области и подстакне их да се што већи број њих укључи у процедуру доношења одлука везаних за заштиту животне средине.