Зелене алге на Врутцима природна појава, вода за пиће потпуно исправна
29/09/2021

Зелене алге на Врутцима природна појава, вода за пиће потпуно исправна

Поводом појаве зелених алги у приобаљу језера Врутци директор ужичког ЈКП “Водовод” Душко Љујић  истиче да је у питању природна појава и да је вода за пиће из градског водовода потпуно безбедна.

“Биолошком анализом узорака воде, која је обављена 27. септембра у лабораторији Водовода, може се закључити да обојеност воде потиче од повећане бројности алги из раздела Динопхyта (Динофлагеллата) , род Перидиниум, затим Цyанобацтериа, зелених алги (Цхлоропхyта) и жуто–зелених алги (Xантхопхyта). Удео осталих врста алги је уобичајен за ово доба године (силикатне алге – Бациллариопхyта, Еугленопхyта).

Развиће Динопхyта (Динофлагеллата) – род Перидиниум доводи се у везу са спољашњим факторима, пре свега климатским (веома високе температуре ваздуха током целог лета, низак водостај, слаб или никакав доток воде из притока у језеро).

Повећана концентрација ових алги не омета процес производње и прераде воде на Постројењу за прераду воде  “Петар Антонијевић”, али указује на процес еутрофикације језера”, каже Љујић.

Љујић додаје и да се локација на којој су се појавиле зелене алге налази на око три до четири километра од водозахвата и апсолутно нема никаквих опасности за водоснабдевање.

“И да се све те алге појаве на постројењу за прераду воде, нашом новом технологијом оне ће са без проблема бити уклоњене. Имамо модерну фабрику за прераду воде па Ужичани могу бити сигурни да пију у потпуности безбедну, квалитетну и исправну воду, закључује дирекор “ЈКП” Водовод.