Зелена посланичка група и представници ОЕБС-а у Србији: "Депонија Дубоко пример добре праксе"
26/09/2019

Зелена посланичка група и представници ОЕБС-а у Србији: “Депонија Дубоко пример добре праксе”

Зелена посланичка група и представници ОЕБС-а у Србији посетили су Регионални центар за управљањем отпадом Дубоко, како би се упознали са радом и моделом пословања ове прве регионалне депоније у Србији, чији пример може да послужи у другим локалним срединама у земљи у решавању питања управљања комуналним отпадом.

“Ми подржавамо локалну иницијативу у области заштите животне средине. Дошли смо данас да видимо пример најбоље депоније у Србији. Свака општина, сваки град има сличне проблеме са отпадом, али потребно је наћи заједничко решење превенствено на локалном нивоу”, навео је шеф Одељења за демократизацију Мисије ОЕБС-а у Србији Џон Тејтон.

Шеф Одељења за демократизацију Мисије ОЕБС-а у Србији Џон Тејтон

Градоначелник Ужица Тихомир Петковић је навео да је Ужице град који има доста изазова везаних за пројекте и проблеме заштите животне средине и да је један од тих изазова квалитетно прикупљање и управљање комуналним отпадом.

“Имамо два највећа задатка у наредних неколико година да као Град и као Депонија Дубоко решимо проблем примарне селекције отпада и за то смо од Европске уније добили око милион евра”, навео је Петковић и додао: “Први пут имамо услов да решимо овај проблем. Други велики задатак је да решимо шта са прерадом отпада који долази у Дубоко, да ли је то изградња Постројење за механичко-биолошку прераду или Енергана уз подршку ЕУ и Министарства за заштиту животне средине”.

Посланица Дубравка Филиповски истакла је да је Зелена посланичка група на Златибору са министром Гораном Триваном разговарала о перспективама у области заштите животне средине и наредним корацима и у области законодавне и извршне власти, а пре свега о дугорочном плану за санирање кључних еколошких проблема у Србији.

“Данас смо у Регионалном центру за управаљање отпадом Дубоко како би видели нашу прву депонију у Србији која обухвата неколико општина на чврсто гориво и како би овај модел, ових девет општина, начин како су урадили пројекте и дошли до новца ЕУ, могли да применимо и у остале крајеве Србије и да почнемо конкретно да решавамо крупне локалитете кад је реч о депонији”, истакла је Филиповски.

“Данас смо имали прилику са гостима да разговарамо о раду Регионалног центра за управаљање отпадом Дубоко, о проблемима са којима се суочавамо и начину како смо те одређене проблеме превазишли, са идејом да се ова депонија шири и на друге округе и регије у Србији. Разменили смо искуства како да побољшамо начин комуникације са грађанима како би решили горући проблем, а то је како извршити примарну селекцију отпада на месту настанка”, рекао је директор Дубоког Момир Миловановић и додао: „Очекујемо и од њих неке смернице у вези примарне селекције отпада, како би смањили количине отпада на телу депоније, продужили њен век и обезбедили сировину за рециклажну индустрију.”