Због погоршане епидемиолошке ситуације и недостатка педијатара обустављен рад педијатра у Севојну
21/01/2022

Због погоршане епидемиолошке ситуације и недостатка педијатара обустављен рад педијатра у Севојну

У Ужицу, као и у остатку Србије, од Нове године присутно је драстично погоршање епидемиолошке ситуације. Број прегледа у ковид амбуланти за одрасле на дневном нивоу је око 700. Ове податке саопштила је директорка Дома здравља др Данијела Маринковић уз напомену да ситуацију додатно отежава и велики број здравствених радника који су ван система због оболевања од ковида 19.

Она је истакла да је од 370 људи који раде у Дому здравља Ужице њих око 70 тренутно на боловању.

“У ковид амбулантама и пре и поподне раде по три лекара, а од следеће седмице у преподневној смени радиће четири. Поред тога ту су лекари у редовном систему Дома здравља и на вакциналном пункту. Због свега наведеног није могуће изаћи у сусрет захтевима здравствене станице Севојно за добијањем педијатра који би заменио њиховог оболелог запосленог. Здравствени центар Ужице је још 28. децембра објавио конкурс за педијатра, када им је педијатар који је радио отишао у пензију, али се нико није јавио. Једноставно ниједног лекара нема ни на евиденцији Националне службе за запошљавање”.

Др Маринковић додаје и да су били принуђени да обуставе рад педијатра у Здравственој станици у Севојну па се деца за сва стања која указују на ковид морају јавити у ковид амбуланту Диспанзера за мајку и дете у Ужицу, где се иначе обави око 80 прегледа дневно.

“Два лекара која покривају амбуланту за одрасле у Севојну примаће хитне случајеве код деце. Било који други педијатар не може да обави прегледе те деце сем њиховог изабраног лекара“, рекла је директорка Дома здравља.