Због погоршане епидемиолошке ситуације нове ковид амбуланте у Ужицу
12/01/2022

Због погоршане епидемиолошке ситуације нове ковид амбуланте у Ужицу

Наредбом директора Здравственог центра Ужице, део Службе за здравствену заштиту деце биће стављен у функцију ковид амбуланти. То по речима др Данијеле Маринковић директорке Дома здравља Ужице неће утицати на здравствену заштиту деце, јер ће дежурства педијатара бити организована у Школском диспанзеру.

Како је обраћајући се медијима истакла директорка Дома здравља др Данијела Маринковић епидемиолошка ситуација мења се из дана у дан и у складу са тим се и реагује.

“Од 4. јануара повећао се драстично број прегледа у примарној здравственој заштити и он на дневном нивоу износи више од  700. Због отежаних временских услова, да нам људи не би чекали пуно напољу а у договору са генералним директором Здравственог центра Ужице и Сектором за вандредне ситуације направљен је план да се део Службе за здравствену заштиту деце и школске деце стави на располагање за ковид амбуланте. То никако не значи да ће овим потезом деца бити угрожена, јер ће њихови педијатри дежурати у Школском диспанзеру. О терминима и месту где ће се деца прегледати јавност ће бити благовремено обавештена”.

Др Бранкица Савић, координатор ковид амбуланте истиче да у овом таласу пандемије највећи број прегледа почиње и завршава се на примарном нивоу у ковид амбуланти.

“Овај нови сој даје лакше клиничке слике, углавном су захваћени горњи респираторни органи, тако да 99 одсто пацијената почне и заврши преглед код нас. Од укупног броја обављених прегледа само један посто се упути на болничко лечење. Људи након обављене дијагностике, ренгена и тестирања се врате код нас и зато је у овом таласу највеће оптерећење на нашој ковид амбуланти. Услови су нехумани јер у постојећу ковид амбуланту можемо највише 20-ак људи да уведемо унутра а сви остали морају да сачекају напољу. То је нарочито на тренутним минусима потпуно неприхватљиво”.

У ужичком Дому здавља тренутно су у функцији три ковид амбуланте. Централна је у АТД-у, мала изолација испод Дечијег диспанзера, док је трећа контејнер Сектора за вандредне ситуације. Додатни проблем је и све више заражених здравствених радника чиме је ограничен број извршилаца, али се кроз испомоћ из болнице и дупле смене лекара чини све да што више пацијената буде примљено и прегледано. О великом притиску сведочи и податак о 150 прегледа по једном лекару, а како истичу наредних дана сигурно биће их и више.

Здравствени радници који су у ковид систему свакодневно моле суграђане за стрпљење, јер како поручују и они су на измаку снага. Родитељима деце која се лече у Дечијем диспанзеру поручују да нема разлога за бригу, јер ће педијатри дежурати у потпуно изолованом простору.