Због опасности од стварања дивље депоније уклоњени кошеви у Улици Алексе Шантића
05/10/2021

Због опасности од стварања дивље депоније уклоњени кошеви у Улици Алексе Шантића

У Улици Алексе Шантића која се налази у непосредној близини Депоније Сарића Осоје данас су уклоњена два велика коша за одлагање отпада, а због опасности да ова локација постане нова дивља депонија.

Наиме, пре неколико година на овом месту, које је само неколико стотина метара удаљено од депоније Сарића Осоје на коју се одлаже грађевински отпад поставњена су два коша од 5м3. Кошеви су постављени првенствено да би грађани одлагали овде комунални отпад и зарад превенције ставарања дивље депоније. Међутим, како истиче Нада Јовичић члан Градског већа у претходних неколико месеци односно у првој половини ове године ЈКП “Биоктош” је са ове локације одвезло преко 120 тура отпада и то отпада који је грађевинског порекла односно грађевински и кабасти отпад.

“Чињеница је да на Сарића Осоју сви наши грађани могу да допреме и одлажу отпад у мањим количинама, грађевински отпад до 4 тоне и да кабасти отпад по систему прикупљања таквог отпада ЈКП “Биоктош” одвози редовно, по плану који се иначе налази на њиховом сајту али и на сајту града Ужица. ЈКП “Биоктош” ако су у питању велике количине кабастог отпада по самом позиву долази на локацију. Из тих разлога, и због наших несавесних суграђана, принуђени смо да контејнере са ове локације уклонимо и да се постави још једна табла о забрањеном одлагању отпада. У наредном периоду на овој локацији ће бити појачан инспекцијиски надзор, а у најскорије време биће постављене и камере.”

По речима градске већнице ова улица је иначе у систему организованог прикупљања отпада, и у непосредној близини је депонија Сарића Осоје тако да сви они који довозе отпад овде, а дешава се да га довезе у камионима, тај одпад могу одлагати неколико стотина метара даље углавном бесплатно.

“У самом граду не постоји више случајева на овај начин створених дивљих депонија. А колико је то овде постало проблем говори и податак да ЈКП “Биоктош” не само да је у петак очистило ову локацију ,већ и неколико пута у претходних неколико месеци локација је чишћена у потпуности, а грађевински и кабасти отпад се толико накупља да га Биоктош  одвози на дневном нивоу.”

Град ће и у наредном периоду реговати на овакве ситуације и покушаје ставрања дивљих депонија, којих је у односу на период од пре десетак година значајно мање. Неколико таквих депонија очишћено је и недавно у сливу акумулације Врутци у оквиру пројекта који је финансијски помогло Министарство заштите животне средине.