Завршени радови на адаптацији додатних простора за Предшколску установу Ужице
27/08/2021

Завршени радови на адаптацији додатних простора за Предшколску установу Ужице

Радови на адаптацији простора за додатне капацитете Предшколске установе Ужице у Медицинској школи Ужице, ОШ “Стари Град” и вртићу “Лептирић” у Крчагову  су завршени чиме је капацитет установе увећан за око 60 места.

У питању су, како истиче директорка Предшколске установе Ужице Веселинка Јовановић деца која су већ примљена у вртић у јуну месецу. Уз захвалност Граду на издвојеним средствима и извођачу радова који је у сва три објекта радове завршио пре рока, додаје да је и сама установа урадила оно што је било могуће у овом моменту.

“Ми смо ове године рачунајући на подршку Града и сопствене капацитете уписали за око 100 малишана више. Поред три нова простора вртић “Невен” проширен је за једну групу, једну групу више има и вртић “Маслачак” као и вртић “Бамби”. Све ово урадили смо у складу са просторним могућностима и наравно законским нормативима. И поред тога на листи чекања остало је око 300 деце, а тај проблем сигурни смо решићемо недавно најавњеном изградњом новог вртића у насељу Царина.”

За радове на адаптацији три нова простора из буџета града опредељено је око 2,2 милиона динара а како су у поптуности завршени и опремљени деца ће у њих кренути од 1. септембра. По речима Мирјане Радивојчевић помоћнице градоначелнице за популациону политику и демографију у току је израда пројектне документације за вртић у Карану.

“Велику пажњу поклањамо популационој политици о чему сведоче и сва издвајања у претходном периоду. Купили смо 650 аутоседишта за бебе, за шта је издвојено 2,8 милиона динара, а око 11 милиона динара до сада је издвојено за новорођене бебе и породиље. За суфинансирање трошкова вантелесне оплодње опредељено је 2,5 милиона динара. Надамо се да ће се тај тренд наставити и да ћемо имати више од 612 бебеа, колико их је рођено у протеклој години, па ћемо са задовољством радити и ребаланс буџета. Наравно реаугујемо  у складу са потребама, асве са циљем што веће подршке и квалитетнијег одрастања наше деце.”

Ратко Трмчић члан Градског већа за друштвене делатности додаје да се велика средства издвајају и у области образовања, културе и спорта.

“Град је прошле године за свих девет основних и шест средњих школа обезбедио око 5, 5 тона алкохола и то ће бити настављено и у овој школској години, у складу са епидемиолошком ситуацијом.Поред тога, чињеница је да су већином све наше школе стари објекти па изискују велика улагања. Прошле године издвојена су средства у износу од око два милиона динара за замену котла за грејање у школи у Крвавцима, приводе се крају радови на реконструкцији свих мокрих чворова у ОШ “Нада Матић”, урађени су и пројекти за фасаду и реконструкцију школског дворишта у ОШ “Душан Јерковић”, а ради се и пројекат за фискултурну салу. Град има учешће и у великом пројекту који се реализује у Техничкој школи Ужице на опремању најсавременије радионице, вредне 400 хиљада евра, где је већ завршена прва фаза радова.”

Трмчић подсећа да је недавно отворена нова Спортска хала у Крчагову уз напомену да ће она од 1. септембра бити на располагању клубовима. Такође ускоро се очекује и стављање у функцију спортске сале при ОШ “Алекса Дејовић” у Севојну, где је у току набавка неопходне опреме.

“Поред тога ради се на изградњи скејт парка у сарадњи са Министарством омладине и спорта, на изградњи дечијег базена на Градској плажи. Град подржава и друге спортске догађаје и манифестације од великог значаја па ће тако подржати дечији турнир у фудбалу Трофеј Радомир Антић са милион динара али и Турнир шампиона који организује ОК Јединство са 400 хиљада динара, као и мото скуп са 80 хиљада динара”.

Поред редовних издвајања за материјалне трошкове и личне доходке град води рачуна и о установама културе, па је тако Народна библотека коначно пребачена на градско грејање и раде се пројекти за замену столарије. У Народном музеју одрађен је део пројекта енергетске ефикасности, а реализовано је и пар пројеката у Градском културном центру.