Завршен трећи фестивал воћних ракија "Жестивал"
21/08/2017

Завршен трећи фестивал воћних ракија “Жестивал”

III Међународни фестивал воћних ракија “Жестивал” одржан је 18. и 19. августа на Градском тргу у Ужицу. Жестивал је почео “Бомском вечери” где су освежена сећања на времена када је кафана била институција, на ужичке кафане и боеме који су постали легенде. У предвечерје изложбеног дела фестивала, Радомир Антић наш прослављени фудбалски тренер, историчар Милорад Искрин, Александар Лале Милосављевић, дугогодишњи директор Народног позоришта, Момо Арсенијевић, Мишо Познановић и многи други оживели су сећања на ужичке кафане које су рађале своје јунаке а све то је пратио тамбурашки оркестар.

На овогодишњем Фестивалу воћних ракија излагало је укупно 86 излагача, од чега су 22 дестилерије, 33 пољопривредна газдинства а остало учесници који су излагали опрему која прати производњу ракије, пчеларску опрему, пољопривредну механизацију али и сухомеснате производе, органске сиреве, мед, лековито биље.

Награду Радослав Раде Пауновић за најбољу ракију Фестивала у категорији пољопривредна газдинства, освојио је Милан Плазинић из Чачка који је освојио и награду за шампиона група и велики златну медаљу.

Награду Радослав Раде Пауновић за најбољу ракију Фестивала у категорији дестилерија, добио је РБ Глобал доо из Ужица.

Гости овогодишњег фестивала били су генерални секретар председника Србије Никола Селаковић, министар пољопривреде Бранислав Недимовић, амбасадор Русије у Београду Александар Чепурин.

Министар пољопривреде Бранислав Недимовић отворио је III Међународни фестивал воћних ракија Жестивал, и истакао да ће министарство помоћи сваку манифестацију која помаже развоју прерађевичке индустрије.

Циљ Жестивала је очување традиције, промоције и пласмана производа ужичког краја, међу којима посебно место заузимају природне воћне ракије, истакао је градоначелник Ужица Тихомир Петковић.

На Жестивалу су поред великог броја домаћих произвођача излагали и произвођачи из Републике Српске, Босне и Херцеговине, Црне Горе.

Посетиоци фестивала су имали прилику да пробају највећу комплет лепињу на свету сачињену од 40 јаја и 4 килограма кајмака, пречника 107 cm коју је у својој пекари направио Драган Лазић – Шуљага.

Затварење фестивала обележено је концертом групе Легенде.

Организатор трећег Жестивала је Град Ужице у сарадњи са Регионалном привредном комором, Пословним клубом западне Србије, Регионалном развојном агенцијом Златибор, Пољопривредно саветодавном и стручном службом Ужице, Туристичком организацијом Ужице и Туристичком организацијом регије западна Србија.

Организацију фестивала подржала је Стална радна група за регионални рурални развој (SWG) у Југоисточној Европи у партнерству са немачком агенцијом за међународну сарадњу (GIZ) уз финансијску подршку немачког федералног Министарства за економски развој и сарадњу (BMZ).