Завршен 25. ЈПФ - "Читач" најбоља представа
10/06/2021

Завршен 25. ЈПФ – “Читач” најбоља представа

Представа “Читач” у копродукцији Београдског драмског позоришта и Бео арта проглашена је од стране жирија за најбољу представу 25. Југословенског позоришног фестивала.

Ардалион за најбољу режију добио је Борис Лијешевић редитељ представа “Читач” и “Употреба човека”. Још два Ардалиона додељена су победничкој представи и то Мирјани Карановић за најбољу женску улогу и Марку Грабежу за најбољу мушку улогу.

По оцени стручног жирија у коме су били професор Светозар Рапајић, глумица Драгана Варагић и продуцент мр Јанко Љумовић најбољу сценографију имала је представа “Употреба човека” Тврђава театра из Новог Сада, па је Ардалион припао сценографу Жељку Пишкорићу. Ова представа добила је и Ардалион за најбољу костимографију који је припао Марини Сремац.

Сања Марковић добила је Ардалион за епизодну улогу за лик Симке у представи “Путујуће позориште Шопаловић” Југословенског драмског позоришта.

Награда Ардалион за најбољег младог глумца и награда Политике Авдо Мујчиновић додељене су Аљоши Ђидићу за улоге у представи “Употреба човека”, док је специјална награда Ардалион додељена ауторском тиму и ансамблу представе “Радничка хроника” Народног позоришта из Суботице.

“Овогодишњи фестивал одржан је под мотом “Време страха и подвига” и заиста је подвиг што се уопште фестивал одржао. У условима у којима се живело претходних годину дана већи део представа дуго није игран и сви они су направили један велики подвиг у Ужицу у славу позоришта и у славу живота”, истакла је Драгана Варагић по саопштавању одлуке жирија.

Ужичка публика је највише оцене дала представи “Путујуће позориште Шопаловић”.