Заштитне ограде за пешаке, још један од корака ка унапређењу степена безбедности у саобраћају
30/09/2022

Заштитне ограде за пешаке, још један од корака ка унапређењу степена безбедности у саобраћају

Савет за безбедност саобраћаја града Ужица активно ради на решењима која ће допринети већем степeну безбедности учесника у саобраћају. Да се иде у добром правцу показује извештај Агенције за безбедност саобраћаја, по коме је град Ужице у врху градова и општина са најмањим бројем саобраћајних незгода и настрадалих лица. Ових дана постављају се на неколико локација и заштитне ограде на пешачким прелазима, које ће додатно повећати безбедност пешака.

Према речима члана Градског већа за саобраћај Слободана Шиљковића, у овој години уложен је значајан износ средстава за набавку и уградњу додатне сигнализације.

“Физичке успориваче брзине, вибро траке, лежеће полицајце уградили смо на више локација и не само у центру града већ и на периферији, све у складу са проценом стручњака и захтевима грађана. Поставили смо инфо табле за ограничење брзине на улазима и излазима из града као и еластичне ограде, такозване банкине, на потезу од Алексића моста према Турици и у неколико села по захтевима мештана. Ових дана радимо на постављању заштитне ограде за пешаке, која је већ завршена  код Прве основне школе краља Петра II. У току је постављање заштитне ограде у улици  Николе Пашића на две деонице. Такође, до краја године урадиће се и 500 метара заштитне ограде на потезу од Царине према Сарића Осоју”.

Шиљковић додаје да се посебна пажња поклања зонама школа, где је до сада уграђена опрема у зонама пет школа. До краја ове године биће урађена инсталација за школе у Крвавцима, Злакуси и Луновом Селу а наредне године за школе у Карану и Мокрој Гори.

“Ипак оно што је најважније је едукација свих учесника у саобраћају. У сарадњи са Црвеним крстом Ужице радићемо обуку предшколаца и првака, ученици Саобраћајне школе радиће са ученицима од другог до осмог разреда основне школе, док ће са средњошколцима обуке и едукације радити Удружење “Родитељ”.

У сарадњи са ЈП “Путеви Србије” у чијој надлежности је та деоница пута урађени су пешачки прелази у Севојну, тако да сада ученици и остали грађани из Рујевца далеко безбедније прелазе магистралу.

Према пројекту Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре и “Путева Србије” обележен је и ограђен пешачки прелаз и постављени су успоривачи брзине.