Заменици амбасадора 17 земаља,чланица ЕУ у посети Ужицу
25/05/2022

Заменици амбасадора 17 земаља,чланица ЕУ у посети Ужицу

Делегација коју чине заменици амбасадора 17 држава, чланица Европске уније, коју предводи заменица шефа Делегације Европске уније у Србији Матеја Норчич-Штамцар посетила је Ужице. Посета је уприличена у оквиру редовних активности, где представници амбасада обилазе градове и општине у Србији у којима су реализовани пројекти суфинансирани средствима фондова ЕУ. Делегацију је дочекала градоначелница др Јелена Раковић Радивојевић са сарадницима испред зграде Народног позоришта, једног од објеката реконструисаних средствима ЕУ и Града Ужица.

Уз захвалност на подршци и пажњи коју нам указују овом посетом, градоначелница се делегацији ЕУ захвалила и на значајним финансијским улагањима. Она је подсетила да је у протеклих пет година кроз пројекте из области енергетске ефикасности, заштите животне средине, комуналне инфраструктуре и културно- историјског наслеђа уложено око 2,1 милиона евра заједничких средстава. Такође најавила је и потписивање нова два уговора вредности око 800 000 евра, за реконструкцију ужичког АТД-а и отварање првог сеоског вртића у МЗ Каран.

“Поштовање свих принципа и наше усклађивање са политикама Европске уније допринеће равномерном развоју сваког дела нашег града и његовом убрзаном развоју. Због тога немамо дилему и желимо да што пре постанемо део породице коју чините. Наравно у сарадњи са Министарством за европске интеграције и Владом Републике Србије радићемо још интезивније на испуњавању свих услова који су нам за то неопходни”, истакла је градоначелница обраћајући се члановима ове европске делегације.

После заједничког састанка, током ког су размотрени сви до сада реализовани пројекти у Ужицу и најављени нови заменица шефа Делегације Европске уније (ЕУ) у Србији, Матеја Норчич-Штамцар изразила је задовољство оним што су у Ужицу видели и чули.

“Данас смо у Ужицу примљени на европски начин. Уверили смо се да сви делимо европске вредности у оквиру којих се ствара и ради транспарентно. Ужице је један леп пример, где смо видели да Европска унија помаже са пројектима што се тиче инфраструктуре, здравства, едукације, прекограничне сарадње. Драго ми је да је сада у току потписивање грантова за сеоски вртић и за нови део Дома здравља. То су све лепи примери где видимо како Европска унија помаже Србији на њеном путу ка нашој проширеној породици, где се на леп начин цело друштво трансформише, а онда се на лакши начин преузимају све обавезе које се стичу из чланства које следи. Надамо се да ћемо и у будуће имати овако лепу сарадњу”.

Заменик амбасадора Републике Француске у Београду Фети Аксел захвалио се градоначелници на, како је истакао, сјајном гостопримству.

“Јако ме радује што сам видео да се овде ради у складу са позитивним европским наративом, за нас је то јако битно и драго нам је да видимо да је овај град уложио пуно средстава нарочито у културу, економију, заштиту животне средине. Захвалио бих се Делегацији Европске уније што је организовала ову посету  јер сматрам да је веома битно да се неке ствари виде на терену”.

Делегација ЕУ позвала је заинтересоване да се пријаве и на тренутно отворени јавни позив за мала и средња предузећа, где је реч о гранту од 3 милиона евра, за производњу и услужне делатности.