Забранa ненаменског и апели за рационално коришћења воде
30/06/2021

Забранa ненаменског и апели за рационално коришћења воде

На данашњој седници Градско веће донело је Наредбу којом се упозоравају грађани, корисници водовода, да пијаћу воду користе рационално и у складу са њеном наменом и да се забрањује коришћење пијаће воде за заливање дворишта, башти, воћњака, пољопривредних усева, пуњење приватних резервоара и др. Према грађанима који не поштују ову Наредбу предузеће се мере предвиђене Законом о водама и Законом о комуналним делатностима и одговарајућим градским одлукама.

Према речима директора ЈКП “Водовод” Душка Љујића последњих пар дана примећена је екстремно повећана потрошње воде у свим сеоским правцима од Буара, Дубоког до Лужничке долине, а тренутно највећи проблем представљају Качер и Дрежник.

“Ова потрошња воде изазвана је ненаменским трошењем и коришћењем воде, много засада се залива. До сада нисмо имали могућност да санкционишемо такво понашање грађана и из тог разлога смо предложили Градском већу, које је то усвојило, одлуку о забрани ненаменског трошења воде за пиће. Забрањује се коришћење воде за заливање засада, пуњење базена, прање дворишта, јер због неколико бахатих корисника воде, велики део корисника трпи на тим подручјима. Пунктни систем је пројектован за једну количину воде, али захтеви и потрошња су много већи и много више превазилазе саме капацитете пумпања. Воде имамо довољно, али не може да се испумпа довољно на та подрчја. Данас ћемо са комуналном милицијом кренути у обиласке свих већих засада где имају системи кап по кап, вечерас када буде заливање исконтролисаћемо добар део потрошача, узимаћемо сву воду на анализу, контролисати да ли има хлора у њој или не. Само присуство хлора ће указати да је то вода ненаменски коришћена, а и стећи ће се услови за санкционисање таквих потрошача.”

“Такође, од Градског већа добили смо могућност да поједине правце можемо искључити из система за случај неког озбиљнијег угрожавања функцинисања система. Надам се да ће ово стабилизовати водоснабдевање и у тим рубним подручјима. Воде има довољно, али је огромна потрошња и не можемо да је допремимо до рубних подручја. За сада не постоји проблем у водоснабдевању, ни у граду, ни у Градској опшитини Севојно, имамо довољне количине воде” истакао је Љујић.

“Тренутно се користи четири пута више воде него у претходном периоду, систем није пројектован и пренапрегнут је, пумпе раде 24 сата већ четири дана. Проблем представљају и људи који ноћу неовлашћено улазе у наше објекте, шахте, и једни другима затварају линије. Дат је налог да се то све закључа и обезбеди. Постоје неодоговорни грађани који цело подручје и цео град могу да уведу у проблем” наводи директор.

Љујић је рекао да се последњих неколико дана у медијима појављују информације да је вода у Стапарима неисправна за пиће.

“Водовод Стапари -Поникве је сеоски водовод који није у надлежности ЈКП “Водовод” и ми не управљамо тим системом. Тај проблем се јавља у свим сеоским водоводима који немају системску дезинфекцију воде, који немају организовану прераду воде. То је проблем који се јавља спорадично 15 до 20 дана у току године, јер нема прераде воде на тим подручјима. На иницијативу Града ушли смо у један веома озбиљан и веома захтеван посао стварања техничких могућности и законских основа како би поједини већи сеоски водоводи прешли у надлежност ЈКП “Водовод”. Тиме би се испоручивала грађанима вода за пиће. Системе Поникве, Кремна, Јелова Гора, Рибашевина морамо довести у стање као што је наш сеоски водовод у Поточању који је под нашом контролом где имамо системску дезинфекцију воде и комплетни третман и прераду.”

“Када је евидентиран проблем појаве бактерија у води у Стапарима контактирали су нас људи из Месне заједнице и из Града и ЈКП “Водовод” је препоручио уградњу хлоринатора, уређаја за хлорисање воде чиме ће се значајно побољшати квалитет воде, али то не гарантује квалитет воде 365 дана у години. У процесу је набавка хлоринатора, испоручиоци опреме су долазили на извориште Ћосића врело сагледали потребе, капацитете. Надамо се да ће се хлоринатори уградити у најскорије време, чиме ће Стапари добити значајно квалитетнију воду” наводи Љујић.