За субвенције у пољопривреди Град из буџета издвојио 27 милиона динара
10/06/2019

За субвенције у пољопривреди Град из буџета издвојио 27 милиона динара

Марко Стевановић, члан Градског већа задужен за област пољопривреде, најавио је да ће наредног понедељка, 17. јуна, Град Ужице расписати конкурс за расподелу средстава намењених субенционисању пољопривредних произвођача. Укупно је ове године из буџета издвојено 27 милиона динара, и то 20,5 милиона за инвестиције у физичку имовину пољопривредних газдинстава, затим 1,5 милиона у одрживо коришћење пољопривредног земљишта (анализа земљишта), два милиона динара за органску производњу и пола милиона динара за успостављање и јачање удружења у области пољопривреде. Планирано је и да се 2,5 милиона динара уложи у подстицајне мере код промотивних активности у пољопривреди и руралном развоју.

“Субвенције се односе на набавку стеоних јуница, крава и телади сименталске расе, уматичених грла овнова, оваца, јагњади, јарчева, коза, јаради и супрасних назимица. Субвениционисана ће бити набавка музилица и лактофриза, набавка опреме за пластеничку производњу, система за заливање и мрежа за засењивање и противградну заштиту, као и набавка пољопривредне механизације. Средства су извојена и за органску производњу и саднице воћа.

Максималан износ који се одобрава је до 250 хиљада динара, с тим што пољопривредници могу конкурисати за више субвениција до тог износа. У првом кругу смо издвојили 15 милиона за субвенције, док ће остатак бити искоришћен на јесен, јер се тада могу набављати саднице воћа”, објаснио је Стевановић додавши да ће се средства на конкурсу одобравати по редоследу подношења захтева, све до њиховог утрошка.”