"За лепшу школу" дронови од Ротари клубова
14/09/2021

“За лепшу школу” дронови од Ротари клубова

Настављајући сарадњу са Министарством просвете, науке и технолошког развоја, а на основу раније потписаног Меморандума “За лепшу школу”, Ротари клубови у Србији покренули су акцију за набавку беспилотних летелица-дронова за основне школе са циљем учења програма скреч и пајтон, који су предвиђени наставним планом и програмом инфорамтике за ученике петог и шестог разреда. Дронови су данас уручени директорима свих основних школа у Ужицу.

У име Града на донацији укупно девет дронова за ужичке основне школе, као и опреми која је недавно донирана Предшколској установи Ужице захвалио се Ратко Трмчић члан Градског већа.

“Свима је познато да у последњих неколико година Министарство просвете, науке и технолошког развоја улаже много у дигитализацију у васпитно образовном систему, па је тако у програму за ученике првог и другог разреда предмет “Дигитални свет “, док је информатика обавезан предмет од петог разреда. Управо на часовима информатике ученици ће корисити дронове које су школе добиле, захваљујући Ротари клубовима.”

Зорица Јестровић гувернер Дистрикта Србија и Црна Гора истакла је да Ротари интернационала као највећа међународна хуманитарна организација има за циљ пружање подршке у ситуацијама где је то потребно.

“Сада смо проценили да су дронови оно што је неопходно у наставном процесу па смо уз подршку Министарства просвете и локланих самоуправа обезбедили 670 беспилотних летелица за учење програма скреч и пајтон на часовима информатике и рачунарства.

“Задовољни смо данас што ће све ужичке основне школе добити по један дрон, као основно средство и алат који ће моћи да користе како би у пракси научили оно што су учили кроз теорију. Такође уз подршку ресорног министарства и локалне самоправе донирали смо мобилни намештај и ИКТ опрему Предшколској установи Ужице. Ово није крај, ми ћемо сигурно наставити даље са донирањем опреме и надамо се да је ово само почетак веома успешне сарадње”.

Радмила Поповић Никитовић из Ротари клуба Ужице подсетила је да су његови чланови  учествовали и у изградњи пута кањоном Ђетиње, као и да су пре три године донирали 56 компјутера са пратећом опремом за све основне школе у Ужицу. Такође, како је истакла ту је и низ других активности попут приредби и позоришних представа са циљем прикупљања средстава за учешће у хуманитарним акцијама.

Пројекат су финансијски помогли Ротари фондација и ротаријанци из САД, Немачке, Аустралије, Словеније, Северне Македоније, Босне и Херцеговине, Хрватске и Србије. Носилац пројекта је Ротари клуб Сремска Митровица.