За куповину сеоских кућа 500 милиона динара
02/03/2022

За куповину сеоских кућа 500 милиона динара

Министарство за бригу о селу расписало је Јавни конкурс за доделу бесповратних средстава за куповину сеоске куће са окућницом у Србији, за који је ове године издвојено 500 милиона динара.

Подносиоци пријаве конкуришу заједно са јединицом локалне самоуправе, па се заинтересовани млади брачни и ванбрачни парови, самохрани родитељи и млади пољопривредници до 45 година живота са територије града Ужица могу обратити на портирницу Градске куће и преузети све неопходне обрасце.

Максималан износ средстава предвиђен за куповину куће са окућницом износиће 1,2 милиона динара, а за разлику од претходне године захтеви ће се решавати сукцесивно. Новина је и то што ће средства бити уплаћена локалној самоуправи, која ће у присуству онога коме су средства додељена, директно вршити трансфер продавцу куће.

Према правилнику сеоска кућа може да се налази на територији свих насељених места у Србији, изузев у градским и општинским седиштима и приградским насељима.

Претходне године је за овај програм из буџета издвојено 686,5 милиона динара и купљена је 651 кућа са окућницом у 100 локалних самоуправа, а просек година добитника кућа био је 30 година. На територији града Ужица купњене су две сеоске куће, а ове године судећи по интересовању биће их знатно више.