За крај обележавања Европске недеље мобилности, на посао пешке уместо аутомобилима
21/09/2022

За крај обележавања Европске недеље мобилности, на посао пешке уместо аутомобилима

Европска недеља мобилности показала је да постоје алтернативе за моторни саобраћај и да сваки појединац може дати допринос у очувању животне средине. Пешачење, вожња бицикла, коришћење у већој мери јавног градског превоза и воза као превозног средства добра су алтернатива моторном саобраћају, који у све већој мери утиче на квалитет ваздуха и животне средине.

Према речима Слободана Шиљковића члана Градског већа за саобраћај, урбана мобилност веома је важна и има за циљ да моторни соабраћај измести из центра града, као што је то већ урађено у многим европским градовима.

“Наводим пример простора око цркве Светог Ђорђа, где се може направити пешачка и бициклистичка зона а паркинг изместити на другу локацију. Идемо у том смеру и надам се да ћемо ускоро успети и да реализујемо тај пројекат. Искористићу прилику и да позовем Ужичане да нам се сутра придруже и као и представници градског руководства на посао дођу пешке, наравно ово се односи на суграђане који за то имају могућности”.

Шиљковић додаје и да се нада да са завршетком Европске недеље мобилности неће бити завршене и ове здраве и добре навике стечене претходних дана.

Град и Туристичка оргаnизација Ужице и даље ће радити на уређењу и обележавању што већег броја пешачких стаза, које се осим у рекреативне сврхе могу користити и свакодневно као комуникација између делова града. Директорка Туристичке организације Ужице Данијела Ђорђевић Арсић подсећа на недавно изграђену пешачку стазу код Медицинске школе али и на Зелену стазу, кањон реке Ђетиње и управо обележене стазе на Јеловој Гори у укупној дужини од 53 километра.

” Од данас се у Инфо центру ТО Ужице може преузети QR код везано за све информације по питању пешачких стаза на Јеловој Гори. Позивамо суграђане да прошетају овим стазама и да их што више користе јер нај начин чувамо себе и своје здравље, али и животну средину. Ово је једина животна средина коју имамо и на којој у будућности морамо много да радимо”.

Европска недеља мобилности званично се завршава у четвртак 22. септембра доласком на посао пешке представника градског руководства али и нешто ранијим затварањем за саобраћај главне улице. Улица Димитрија Туцовића сутра ће уместо у 18 бити затворена у 16 часова.