За Дан пешачења нова планинарска стаза у Ужицу
12/09/2018

За Дан пешачења нова планинарска стаза у Ужицу

У Ужицу ће се у суботу, 15. септембра, Дан пешачења обележити кружном шетњом дугом 7,5 километара, а која ће кренути од Великог парка до Забучја и назад. Покровитељи републичке акције су Планинарски савез Србије, Министарство омладине и спорта и Министарство просвете, науке и технолошког развоја, док су у Ужицу то град Ужице, Планинарско друштво Рујно и Водичко удружење Капедунум.

“Циљ манифестације је подстицање здравих животних навика.” – рекла је Дуња Ђенић, члан Градског већа: “Важно је да овим укажемо на значај кретања у овом времену када људи, нарочито млади, све мање баве физичким активностима. Здравим животом, а пешачење је један од његових најважнијих момената, унапређујемо своје здравље и радне способности.”

Председник и секретар Планинарског друштва Рујно, Дејан Томић и Иван Обућина, рекли су да ће је стаза прилагођена за учеснике свих узраста:

“Крећемо од Великог парка ка Малом Забучју, затим Великим Забучјем до Орловца где је највиши врх 732 метра. Затим се спуштамо до два видиковца од којих је један уређен, видиковац Орловац и он се налази на 724 метра. После видиковаца, кружно ћемо се вратити у град, преко Партизанског споменика до Великог парка. Очекивано време повратка у град је око 15 часова.” – објаснио је лиценцирани планинарски водич Иван Обућина.

Oсим Планинарског друштва Рујно и Водичког удружења Капедунум, Дан пешачења ће обележити и Планинарски клуб Ера као и Планинарско друштво Златибор.

Планинарски клуб Ера организује акцију пешачења посвећену свим грађанима без обзира на године под називом “Пешачење и планинарење”. У оквиру ове акције ПК Ера организује пешачење на локалитету села Злакусе и Потпеће. Скуп свих заинтересованих је у селу Злакуса, испред Етно парка “Терзића авлија”. Планиран почетак пешачења је ујутру у 9 часова, а пешачиће се стазом дугом 10 км која је лака и прилагођена свим узрастима.

Стаза води преко Брежђе-Јоцово брдо-Вршељак-Марковићи-Дрежничка Градина-забој-Тешићи-Караџина стена-Шуњеварићи-полазна тачка.

Планинарско друштво Златибор своју акцију организује такође у склопу обележавања 15. септембра, Дана пешачења. Њихова шетња креће у 9 часова са платоа испред Градске куће преко Великог парка, Малог и Великог Забучја до Партизанског споменика. Даље се наставља ка Биоктошу (крст), Дреновцу, Ади и враћа се у Велики парк.