За чистији ваздух 37 милиона динара од Министарства заштите животне средине
21/03/2022

За чистији ваздух 37 милиона динара од Министарства заштите животне средине

Министарка заштите животне средине Ирена Вујовић потписала је уговоре са представницима локалних самоуправа за реализацију пројеката замене котларница у јавним установама и индивидуалних ложишта у домаћинствима широм Србије, у циљу унапређења квалитета ваздуха. У име Града Ужица два уговора укупне вредности 37 милиона динара потписао је члан Градског већа Миодраг Петковић.

За пројекат смањења загађења ваздуха из индивидуалних извора на територији града Ужица, Министарство заштите животне средине определило је 30 милиона динара. Тај новац, удружен са новцем из буџета града намењен је замени ложних уређаја у индивидуалним домаћинствима.

Поред средстава за субвенционисање замене и набавке еколошки прихватљивиг ложних уређаја, Министарство заштите животне средине определило је и 7 милиона динара, колико ће определити и град за конверзију котларнице у спортској хали Велики Парк.

Како је након потписивања угвора истакла министарка Ирена Вујовић ови пројекти су изузетно важни, јер ће омогућити прелазак на еколошки прихватљивије енергенте, што ће допринети унапређењу квалитета ваздуха широм земље.

“Циљ је да замена котлова крене одмах по завршетку грејне сезоне. Желим да захвалим свим општинама и градовима на изузетној сарадњи и што су ове године били спремнији него претходне. Драго ми је што показују велико интересовање да донесу еколошки пројекат у своју локалну заједницу”, рекла је Вујовић.

Подсетимо, поред средстава опредељених од стране Министарства заштите животне средине у износу од 30 милиона динара, град Ужице 25 милиона динара добио је од Министарства рударства и енергетике, па ће са још 45 милиона динара колико се издваја из буџета ове године конкурс за мере енергетске ефикасности бити реализован са чак 100 милиона динара.