За 90 дана Ужице добија још један кружни ток
21/06/2021

За 90 дана Ужице добија још један кружни ток

Отварањем градилишта на раскрсници улица Димитрија Туцовића и Николе Пашића отпочели су радови на реализацији два веома важна пројекта за Град Ужице, истакла је градоначелница др Јелена Раковић Радивојевић.

“Први пројекат је изградња кишне канализације у Улици Димитрија Туцовића на потезу од Народног музеја до врха Доварја, која ће подразумевати и комлетну реконструкцију тог дела улице. Укупна вредност пројекта је 38 милиона динара, од чега су 19 милиона динара средства добијена од Министарства привреде, а 19 милиона издвојено је из буџета града Ужица. И ово је наставак одличне сарадње са поменутим министарством које је и претходних година издвајало значајна средства за инфраструктурне пројекте у нашем граду.”

И други пројекат је од великог значаја за све грађане Ужица. Реч је о изградњи кружног тока, који ће такође бити релаизован уз подршку ресорних министарстава и ЈП “Путеви Србије”.

“Кружни ток, инвестиција вредна више од 40 милиона динара допринеће пре свега растерећењу саобраћаја у самом центру града, а дугорочно и смањењу аерозагађења. Прибављене су све неопходне сагласности републичких органа и дозвола Министарства грађевинарства, а оба пројекта радиће се истовремено по фазама, како би грађани што мање трпели. Сви радови требало би да буду завршени у року од 90 дана па суграђане молимо за стрпљење, јер ће сигурно када се све заврши резултати бити видљиви”, додала је градоначелница.

Пројектну документацију за изградњу кружног тока радила је фирма Сет Шабац као и за претходна два кружна тока. Величина је слична као и код претходног, а радиће се комплетно нових 6 острва, кишна канализација, провериће се инсталације, водовод, канализација и расвета. По речима Николе Максимовића директора ЈП “Ужице развој” у склопу оба пројекта биће урађено преко 7000м2 асфалта у два слоја.

“Важна нам је безбедност свих учесника у саобраћају, а нарочито пешака, тако да ћемо обезбедити и пешачку комуникацију за суграђане који ће прилазити градилишту, пијаци, музеју, апотеци… Данас крећемо у прву фазу изградње и кружног тока и кишне канализације, биће затворено првих 60м Улице Димитрија Туцовића, а суграђани ће благовремено бити обавештени кроз медије о прилагођавању тока саобраћаја током свих пет фаза радова”.

Извођачи радова на кружном току су Путеви Ужице, а на кишној канализацији конзорцијум фирми које предводи МПП Јединство. Како истиче Леко Корићанац генерални директор Путева Ужице, према пројекту кружни ток се ради у четири фазе.

“Према пројекту ради се и привремена сигнализација коју је урадио Град, покушаћемо да сваку фазу испоштујемо у року како не би било гужве у саобраћају. Рок за завршетак радова је три месеца али надамо се да ће радови бити завршени и пре тог рока”.

И Зоран Радибратовић Технички директор МПП Јединство истиче да ће се радови на изградњи кишне канализације одвијати по фазама у складу са пројектом.

“Пројекат обухвата 475м кишне канализације од врха Доварја до реципијента Глуваћки поток. У склопу тога долази до преплитања радова са извођачем на кружном току Путевима. У сваком случају кружни ток ће имати кредибилитет због смањења гужве у саобраћају због оптималног функционисања саобраћаја у привременом режиму”.

Реализацијом ових пројеката настављене су активностима усмерене на решавање свих проблема у саобраћају. Изградња обилазнице решиће велики део тих проблема, а кружним токовима и побољшањем путне инфраструктуре додатно ће бити убрзан саобраћај у центру града и повећан степен безбедности свих учесника у саобраћају. У току је и израда студије паркирања која ће дефинисати шта је оно што треба да се уради у наредном периоду како би се решио дугогодишњи проблем недостатка паркинг места.