Вода коју пију грађани Ужица потпуно исправна и у складу са правилником
27/09/2022

Вода коју пију грађани Ужица потпуно исправна и у складу са правилником

Вода за пиће коју ЈКП “Водовод” испоручује грађанима Ужица у потпуности је исправна и у складу са Правилником о хигијенској исправности воде”, саопштио је директор ЈКП “Водовод” Душко Љујић и најоштрије демантовао наводе који су се јуче појавили у медијима и на друштвеним мрежама о наводној неисправности воде коју Ужичани пију.

“Тврдња да је на основу неколико узорака вода неисправна је апсурдна, јер да је вода у последњих пет година била неисправна већ би од стране надлежних институција била проглашена за такву. Ми свакодневно узимамо физичко-хемијске, микробиолошке и биолошке анализе у фабрици воде а поред нас и за наш рачун Завод за јавно здравље Ужице седмично узима узорке са фабрике воде и са осам случајно изабраних точећих места. Од пуштања фабрике воде у рад до данас све анализе које су узете са узорка у фабрици воде показују да је вода 100 посто исправна”.

Љујић додаје да се дешава да се због стања мреже појаве у деловима мреже микробиолошке неиправности које су искључиво везане за мрежу.

“Не може се рећи да ако се од 20 узетих узорака у једном појаве аеробне мезофилне бактерије чија је највећа концетрација 10 а њих буде 15 да је вода неисправна. То апсолутно није тачно. По Правилнику о хигијенској исправности воде за пиће дозвољено је 50 аеробних мезофилних бактерија у флашираној док је у прерађеној дозвољено 10. И по том критеријуму значајно смо строжији и у односу на критеријуме ЕУ”.

Према речима Љујића било је проблема на мрежи где је уочено да се поједине микробиолошке неисправности понављавају и све оне улазе у укупан број неисправности.

“Тако смо видели да је у једној месари седам узетих узорака микробиолошки неисправно. Ако је у околини вода исправна, а само у тој месари неисправна логичан је закључак да је проблем у унутрашњим инсталацијама. Такође, у једној пекари било је значајних понављања микробиолошких неипсравности али смо утврдили да у тој пекари има и изворска вода, где они с времена на време користе ту воду, па долази до мешања водеи појаве бактерија”.

Оно што је по речима директора Љујића важно истаћи је и да су ове бактерије које се појављују потпуно безопасне и немају утицај на здравље људи.