Više od 50 miliona dinara izdvojeno za hitnu sanaciju putnih pravaca, mostova i klizišta
10/07/2023

Više od 50 miliona dinara izdvojeno za hitnu sanaciju putnih pravaca, mostova i klizišta

Više od 50 miliona dinara izdvojeno je iz budžeta grada za delimičnu ili potpunu sanaciju putnih pravaca, mostova, obaloutvrda i propusta posle obilnih padavina koje su delove grada zadesile tokom maja i juna meseca. Procenjena šteta daleko je veća od ovog iznosa, pa se u narednom periodu očekuje i podrška države, kako bi se oštećena i uništena infrastruktura u popunosti obnovila.

Prema rečima Miloša Milivojevića direktora JP “Užice razvoj” urađena je privremena i hitna sanacija na većini saobraćajnica, kako bi meštani, pre svega sela Lužničke doline, mogli da funkcionišu. Uporedo sa tim radovima rešavaju se i nastali problemi u ostalim delovima grada.

“Imamo i evidentirana  klizišta u Drežniku, Volujcu, Biosci, ali i u samom gradu u Ulici Alkese Šantića u MZ Krčagovo, gde se klizište aktiviralo na trasi magistralnog gasovoda. U dogovoru sa inženjerima “Srbija gasa” uklonili smo opterećenje sa samog gasovoda i u toku današnjeg i sutrašnjeg dana radi se geodetsko snimanje i geomehaničko ispitivanje kako bi se taj problem u potpunosti rešio”.

Takođe, dodaje Milivojević, radi se i na čišćenju i osposobljavanju propusta i deonica u samom centru grada posle ogromne količine kiše koja je uslovila izlivanje Volujačkog potoka početkom ovog meseca. Tada je voda prodrla i u veliki broj poslovnih i stambenih objekata gde je izvršeno najpre crpljenje vode a potom i dezinfekcija.

Očekuje se da će i Vlada Republike Srbije pružiti podršku u sanaciji štete na infrastrukturi, koja je procenjena na više od 150 miliona dinara, a podršku očekuju i poljoprivredni proizvođači, jer šteta na usevima procenjena je na oko 200 miliona dinara.