Више од 13 000 нових стабала у ширем центру града
06/09/2019

Више од 13 000 нових стабала у ширем центру града

Град Ужице је добио средства од Министарства за заштиту животне средине за пошумљавање парцела у ширем центру града. Заменик градоначелника Ужица Иван Станисављевић је овим поводом истакао да ће 13 050 једногодишњих стабала јавора бити засађено на 5,22 ha колика је укупна површина пет парцела обухваћених овим пројектом.

“Вредност пројекта је 1 788 000 динара од којих је 1 234 000 учешће Министарства, а 534 000 је учешће Града Ужица, тачније 31 % вредности пројекта. Три парцеле које ће бити пошумљене су у Великом парку док су преостале две на Белом гробљу”, навео је Станисављевић и додао да ће у Великом парку бити пошумљене парцеле на којима су се осушили четинари 2012. године. Као разлог за избор управо јавора за пошумљавање, Станисављевић наводи да је та врста дрвета доста отпорнија за услове градске средине, па је због успешности пошумљавања пао избор на ту врсту.

“Ово пошумљавање је од великог значаја за наш град и од њега ћемо имати више бенефита, од заштите земљишта од ерозија, пречишћавање ваздуха које је нарочито значајно у зимском периоду, па до других опште корисних функција шуме које наши суграђани добијају боравком у природи”, истиче Станисављевић и додаје да су саднице које ће бити засађене контејнерске, односно саднице са заштићеним кореновим системом јер је успешност пријема оваквих садница далеко већа.

Све саднице ће, како наводи Станисављевић, бити добављене из Семенског центра ЈП Србијашуме у Пожеги, јер су услови у којима су те саднице одгајане врло слични оним код нас где ће бити засађене, што доприноси успешности пошумљавања. Пошумљавање ће бити реализовано крајем октобра, почетком новембра, када стане вегетација и када то временски услови дозволе.

“Сведоци смо све већем сушењу и уништавању шума, што директним што индиректним утицајем човека, тако да свако подигнуто стабло је наше улагање у заштиту животне средине, у производњу кисеоника и у будућност наших најмлађих”, рекао је Станисављевић.

Станисављевић је најавио да ће Град и наредне године конкурисати код истог министарства за пошумљавање нових десет хектара, како у градским тако и у приградским среднинама.

Чланица Градског већа Дуња Ђенић задужена за екологију је истакла да је веома значајно што се један овакав пројекат реализује у Ужицу, посебно када се узме у обзир чињеница да се у нашем граду већ деценијама боримо са аерозагађењем.

“Град Ужице сваке године има нове мере које примењује како би се смањило аерозагађење, почев од мера енергетске ефикасности, мера конверзије система грејања, како великих система тако и система грејања физичких лица, али акција попут ове и садња дрвећа је свакако нешто што значајно доприноси смањењу аерозагађења”, наводи Ђенићева.