Виша цена грејања последица енормног поскупљења енергената
07/12/2021

Виша цена грејања последица енормног поскупљења енергената

После пуне три године колико се није мењала цена услуге испоруке топлотне енергије, руководство ЈКП Градска топлана Ужице било је принуђено да затражи увећање цене за 9 одсто. То је по речима Бранка Филиповића директора ЈКП “Градска топлана” било неминовно због варијабилних трошкова, односно цена енергената које у структури укупних трошкова топлане утичу са око 70 одсто.

“Цене гаса, струје, пелета су на историјском максимуму, док су цене мазута и превоза прешле проценат од 30 одсто маскимално очекиваних. Сагледавајући све чињенице  било је неопходно донети одлуку о поскупљењу како не би угрозили ликвидност предузећа и евентуално позитивно пословање топлане, а не одричући се квалитета услуге коју пружамо. Задржавање тренутних цена грејања угрозило би пословање предузећа које би на крају пословне године исказало губитке. Ликвидност предузећа била буи угрожена и предузеће би имало проблеме у набавци мазута који плаћа авансно уз рабат и гаса који плаћа у валути од 15 дана, а самим тим била би угрожена испорука топлотне енергије корисницима”.

Филиповић додаје да се Ужице наведеним поскупљењем приближно изједначило са општинама у окружењу као што су Бајина Башта, Нова Варош, Пријепоље и Косјерић, или Београд који има знатно блажу климу од Ужица и региона.

“Ове цене, које нису мењане у последње три године, увећане су у просеку за 9%, тако да ће сада, на пример власници стамбеног простора, плаћати 108,97 динара без ПДВ-а по м2 уместо досадашњих 99,6 динара. То значи да ће по новом ценовнику за стан од 50 квадрата, за који се плаћа услуга по метру квадратном, цена бити увећана за непуних 500 динара месечно и са ПДВ -ом износиће 5 993, 4 динара”.

Из ЈКП “Градска топлана”  Ужице поручују корисницима да ће бити задржан тренд улагања у постројења, топловоде и опрему, јер како наводе, само исправна и технолошки савремена опрема може задовољити еколошке норме и пружити одговарајући квалитет услуге  по најнижим ценама.