Веома успешно реализован пројекат "Поштуј младост, поштуј живот"
10/12/2023

Веома успешно реализован пројекат “Поштуј младост, поштуј живот”

Едукацијом намењеном вршњачким едукаторима завршена је реализација пројекта “Поштуј младост, поштуј  живот”, који је реализовао тим здравствених радника на челу са др Зораном Димитријевићем и др Мајом Лазић, уз финансисјку подршку Министарства здравља. Завршна трибина оодржана је у ОШ “Стари град” и том приликом уручене су захвалнице свима који су дали допринос да се пројекат успешно реализује. Међу њима је и градоначелница Ужица др Јелена Раковић Радивојевић.

“Данас смо на крају реализације овог важног пројекта али морам да кажем и на почетку једног новог начина размишљања огромног броја деце, која су прошла кроз радионице одржане у протеклих неколико месеци у свим основним и средњим школама нашег града. Управо у излагањима искусних здравствених радника, али и у директној комуникацији са њима деца су стекла знања о проблемима које са собом носе болести зависности а које могу бити разлог физичког и менталног нарушавања здравља и огромна препрека за остварење жеља и циљева, истакла је градоначелница.

Она је изразила захвалност здравственим радницима, наставницима и ученицима који су се укључили, уз поруку ученицима да све што су научили преносе даље свим својим вршњацима.

“Желим да знате да ће град увек бити ту да подржи и учествује у свим активностима чији је циљ улагање у децу и њихово безбедно одрастање и школовање, и да ћемо сигурно учинити све да се овај пројекат настави и да у њега буду укључени и родитељи, учитељи и наставници. Све са жељом да створимо амбијент у коме ће деца одрастати поштујући праве вредности и спремни да се суоче са многобројним изазовима”, нагласила је градоначелница.

Више од седам хиљада ученика основних и средњих школа са подручја града Ужица, Градске општине Севојно и свих сеоских школа присуствовало је трибинама и предавањима о болестима зависности, које су биле прилагођене њиховом узрасту.

Предвиђено је, како би се одржао континуитет и одрживост самог програма и дугорочно постизање циљева у области превенције болести зависности да се програм настави на територији Града Ужица, а уколико буде дао очекиване резултате може се разматрати и проширење програма у другим срединама.