Велика улагања у здравље Ужичана
19/05/2021

Велика улагања у здравље Ужичана

“Један од најважнијих приоритета Градског руководства је очување јавног здравља наших суграђана и у том циљу су све активности и мере које предузимамо”, истакла је градоначелница др Јелена Раковић Радивојевић, после обиласка Здравственог центра Ужице.

“14 месеци смо се заједно са здравственим радницима борили да савладамо ову пошаст која нас је снашла.  Заједничким активностима здравственог центра, здравствених радника и градског руководства смо успели да постигнемо добре резултате вакцинације, други град смо у Србији по броју вакцинисаних. Суграђани су схватили значај вакцинације и стицања колективног имунитета. Приближавамо се бројки од 50% вакцинисаних на територији града Ужица што је веома важно и надамо се да ћемо у наредном периоду успети да реализујемо зацртане пројекте.”

Градоначелница подсећа да је Град определио 100 милиона динара за пројектно техничку документацију везано за комплетну реконструкцију Опште Болнице Ужице.

“Пројектно техничка документација је тренутно на ревизионој комисији у Београду, где очекујемо сагласност за студију оправданости. До краја ове године ћемо добити комплетне услове, грађевинску дозволу да бисмо те радове започели. Тим пројектом је предвиђена комплетна реконструкција Опште Болнице Ужице са изградњом нове зграде на месту садашње психијатрије. Сви радови биће рађени фазно јер је неопходно да болница нормално функционише и у таквим условима. Биће изграђено 7000 до 10 000 нових квадрата и у тој згради ће бити пријемно угрентна служба, хирушки блок, операционе сале. Прво ће се кренути са радовима рушењем одељења психијатрије, микробиологије. Након тога ће се спровести остали радови који су неопходни да Болница нормално функционише.”

По речима директора Здравственог центра Ужице др Милоша Божовића Министарство здравља и Влада Републике Србије препознала су труд запослених и потребе па је у болницу стигао нови скенер, који ће ових дана бити пуштен у рад.

“Нови дигитални ренген апарат у Дому здравља Ужице пуштен је у рад, а тренутно се монтира дигитални ренген апарат у болници. У току су и грађевински радови за нову ангио салу. Светска банка је обећала да крајем маја треба да буде тендер за 13 магнетних резонанци на нивоу Србије и да једну ми добијамо. Требало би из тог програма да добијемо и 64- слајсни скенер и још један дигитални ренген апарат. Добићемо још ултразвучних апарата, монитора… У претходном периоду смо за Ковид болницу добили мобилне ренген апарате. Захвалност дугујемо и локалној самоуправи која издаваја значајна средства,” додаје Божовић.

Он је изразио наду да ће се вакцинација наставити добрим темпом и најавио да ће од наредне недеље све службе највероватније бити враћене у своју функцију, а ковид пацијенти биће смештани у Ковид болницу у Крчагову.

Вредност целокупног пројекта реконструкције и доградње Опште Болнице Ужице је око 25 до 30 милиона евра. Прве радове очекујемо почетком наредне године. Комплетно ће бити реконструисано 40 000 м2 колико је у оквиру опште болнице Ужице, такође реконструкција обухвата конверзију котларнице, радове на енергетској ефикасности, радове на фасади. Жуте зграде ће остати, јер су оне под заштитом као споменици културе.