Век против ватре, обележен велики јубилеј ДВД Ужице
12/06/2023

Век против ватре, обележен велики јубилеј ДВД Ужице

Добровољно ватрогасно друштво Ужице у овој години обележава 100 година постојања и рада. Тим поводом на Тргу партизана приказана је јавна показна вежба, а у Народном позоришту Ужице одржана је Свечана академија. Показној вежби и Свечаној академији присуствовала је и градоначелница Ужица др Јелена Раковић Радивојевић.

“Нема много оних који се могу похвалити традицијом дугом читав век, у коме сте увек знали да је ваш задатак ваша сврха ка страшним местима постојати, борити се са пожарима, поплавама, последицама елементарних непогода”, истакла је градоначелница Ужица др Јелена Раковић Радивојевић обраћајући се присутнима.

“Желим да вам се захвалим за све што сте у протеклих стотину година учинили улажући често надљудске напоре да бисте спасавали људске животе и имовину, доводећи понекад своје животе у опасност, не одустајући од акције, ако је промил шансе за спасавање постојао. Град Ужице је свих ових година био уз вас захваљујући свести о неопходности постојања Друштва, чију пуну улогу и капацитете можемо да сагледамо само у ситуацијама када нас стигну велике невоље. Поносни смо на све што сте чинили, а знамо да ћете исто чинити и убудуће  захваљујући регрутацији младих снага које ревносно обучавате за „не дај боже“ ситуације. Трудићемо се заједно да сачувате висок ниво посвећености и опремљености како бисте увек били максимално спремни да одговорите потенцијалним изазовима којих ће и у будућности сигурно бити”, додала је градоначелница.

Према речима председнице Драгице Јевтовић, ДВД Ужице броји више од 400 чланова и током сто година рада кроз њега је прошло неколико хиљада чланова.

“Неки од њих су били чланови односно припадници професионалних јединица, а неки су и сада. Јер када професионална јединица добије обучену особу за рад у оваквим ситуацијама лакше је и поступање у таквим ситуацијама. План за будућност је превентива и рад на омасовљавању чланства, да људи препознају да је ово волнетерски рад који у себи садржи солидарност, хуманост, заједништво, учење како да једни другима помогнемо у невољи. И наравно што већи број младих људи који ће се учлањивати”, истакла је Јевтовић.

Обележавању великог јубилеја присуствовали су и жупања Љутомера Олга Карба, представници Министарства одбране, представници Министарства унутрањих послова, Ватрогасног савеза Србије и Словеније, унуци оснивача ДВД-а Јосифа Јехличке, представници ватрогасних друштава из Крагујевца, Краљева, Ниша, Златиборског округа и ватрогасних друштава из Словеније.

Свечаност је завршена концертом Уметничког ансамбла Министарства одбране “Станислав Бинички”.