Вакцинација једини излаз из ситуације у којој смо пуних годину дана
11/03/2021

Вакцинација једини излаз из ситуације у којој смо пуних годину дана

Говорећи о тренутној епидемиолошкој ситуацији, градоначелница Ужица др Јелена Раковић Радивојевић, истакла је да је у протеклих 14 дана, од 25. фебруара до 10. марта, на територији града Ужица ковид 19 потврђен код 712 лица. Да број новооболелих расте, потврђује и податак да смо 25. фебруара имали 47, а 10. марта 77 потврђених случајева инфекције ковидом 19.

“О лошијој епидемиолошкој ситуацији сведоче и подаци Здравственог центра Ужице,  где се бележи  пораст броја хоспитализованих пацијената. На данашњи дан у ужичкој болници хоспитализовано је 220 пацијената, од тог броја 131 пацијент у ковид болници у Крчагову док је њих 89 на одељењима Опште болнице Ужице. На интезивној нези је 21 пацијент, а од тог броја 14 на респираторима или другим врстама механичке потпоре. На одељењу педијатрије налази се 7 деце. Терапију на нивоу дневне болнице прима 26 пацијената“, саопштила је градоначелница.

„Колико је ситуација озбиљна говоре и подаци из Ковид амбуланте Дома здравља Ужице где се у протеклим данима дневно бележи и до 300 прегледа и да је све више тежих клиничких слика које захтевају хоспитализацију“, додаје градоначелница.

Према њеним речима ово је моменат, када сви морају бити максимално одговорни и према себи и према другима.

„Апелујем и молим све суграђане да се у што већем броју и што пре пријаве на портал Е Управе за вакцинацију, која је сасвим сигурно једини излаз из ситуације у којој се налазимо пуних годину дана. Такође, неопходно је и доследно поштовање свих препоручених и већ познатих мера попут ношења маски и држања дистанце“.

Од почетка процеса имунизације до данас на територији града Ужица вакцинисано је 24 376 лица. Од тог броја 15 778 лица примило је прву дозу вакцине, док је ревакцинација урађена код 8 598 лица.

У протекле две седмице појачана је и контрола примене мера, а инспектори су у том периоду извршили више од 1000 контрола.